U Ravnateljstvu policije održana je danas, 25. siječnja, svečana primopredaja opreme koju SR Njemačka darovala hrvatskoj graničnoj policiji. Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez potpisao je ugovor o darovanju s veleposlanikom Savezne Republike Njemačke Thomasom Eberhardom Schultzeom.

Riječ je o opremi vrijednoj 779.123,99 kuna koja je nužna za specifične zadaće granične policije. Ravnateljstvo policije je preuzelo 50 prijenosnih računala Lenovo 15.6'' u iznosu od 369.875,00 kuna, 50 licenci za prijenosna računala u iznosu od 275.396,25 kuna, 18 digitalnih fotoaparata Nikon D5300 i ostale opreme u iznosu od 133.852,74 kuna.

- Uvjeren sam da će ovih 50 prijenosnih računala, uključujući i softvere, kao i 18 vrijednih digitalnih kamera i pripadajuće opreme graničnoj policiji koju vodite, dati malo dodatne fleksibilnosti u njihovom području djelovanja. Prije svega ova će oprema imati učinak na sposobnost djelovanja u mobilnim situacijama – rekao je veleposlanik Thomas Eberhard Schultze.
Naglasio je kako se Europa nalazi pred teškom zadaćom jer s jedne strane mora zaštititi svoje granice, a s druge strane stati iza svog vlastitog sustava vrijednosti. Stoga uopće nije upitno treba li pomoći ljudima koji bježe od rata i terora, ali to ipak zahtijeva zajednički europski napor. Rekao je kako samo tako možemo uspješno sačuvati ono što smo u Europi postigli.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez zahvalio se na preuzetoj opremi koja će hrvatskoj policiji olakšati rad na rješavanju migracijske krize. Najveći je to izazov u protekloj godini koji se postavio ne samo pred hrvatsku, već i policije većine zemalja Europske unije i zemalja koje se nalaze na ruti kretanja migranata, zaključio je zamjenik Vitez.
Thomas Eberhad Schultze i Dražen Vitez su se posebno zahvalili Marcu Weiseru, policijskom časniku za vezu SR Njemačke u Hrvatskoj na doniranoj opremi.
Informatička oprema je podijeljena u 11 policijskih uprava i Upravi za granicu, a velik dio opreme će se koristiti i u Zimskom prihvatnom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu koji je bogatiji za 18 računala i isto toliko fotoaparata namijenjenih za registraciju migranata.
Svečanoj primopredaji su prisustvovali i zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec i pomoćnik načelnika uprave za granicu Zoran Ničeno.