U sklopu kanonske vizitacije Slavonskobrodskog dekanata, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit msgr. Đuro Hranić susreo se danas u Velikoj vijećnici županijske uprave sa županom Danijelom Marušićem i njegovim suradnicima. Uz nadbiskupa Hranića sudionici današnjeg sastanka bili su i msgr. Ivan Ćurić,generalni vikar, msgr. Luka Marjanović, dekan slavonskobrodskog Dekanata preč. Ivan Lenić, te vlč. Dario Hrga, tajnik nadbiskupskog kanonata.

Pozdravljajući nazočne, župan Marušić ukratko je predstavio Brodsko-posavsku županiju osvrnuvši se na njene potencijale, ali i probleme s kojima se susrećemo. Stoga je na današnjem sastanku najviše bilo riječi o demografskoj recesiji i sve prisutnijem siromaštvu. Nadbiskup Hranić istaknuo je da sve više mladih i njihovih obitelji odlazi iz ovog dijela Hrvatske pritisnuti siromaštvom i nemogućnošću pronalaska posla. Crkva kao subjekt društvenog života prepoznaje probleme i nastoji pomoći u njihovom rješavanju u onim oblicima koji im stoj na raspolaganju, pa je tako nadbiskup Hranić podsjetio i na otvaranje Pučke kuhinje u Slavonskom Brodu. Suradnju Brodsko-posavske županije i brodskog Dekanata pohvalio je i dekan Ivan Lenić istaknuvši kako Županija uvijek nastoji pomoći, kako financijski tako i na druge načine, sve aktivnosti koje Dekanat provodi na svome području.

Na današnjem sastanku razmatralo se i o mogućnosti gradnje Katoličke škole, te je nadbiskup Hranić od županije zatražio pomoć pri njenoj realizaciji posebno u segmentu imovinsko-pravnih odnosa. Iako Crkva još uvijek vodi sporove za povrat nacionalizirane imovine – dodaje Hranić, postoje i crkvena zemljišta koja bi se mogla zamjeniti s državnim zemljištem na lokacijama adekvatnim za izgradnju Katoličke škole.

Župan Marušić obećao je pomoći u okviru ingerencija Županije, ali i najavio mogućnost posredovanja u Ministarstvu za upravljanje državnom imovinom Republike Hrvatske. Nakon današnjeg susreta s predstavnicima Brodsko-posavske županije, nadbiskup Hranić posjetio je i Gradsku upravu Slavonskog Broda.