Ove jeseni u općinskom središtu Sibinju počinje dugo najavljivana izgradnja zgrade novog Dječjeg vrtića – najavio je načelnik Općine Sibinj Josip Pavić s kojim smo razgovarali o aktualnim projektima u toj, po potencijalima jednoj od najrazvijenijih općina u Brodsko posavskoj županiji. „Vrtić ćemo početi graditi u mjesecu studenom i za to više nema nikakvih prepreka. Radi se o investiciji procijenjene vrijedne 5,1 milijun kuna, a kapacitet vrtića bit će za 80, ako ne i više polaznika“, kaže načelnik Pavić.

Proširen plan gradnje kanalizacijske mreže na 47 kilometara

Jedan od najvećih projekata u općini Sibinj svakako je i izgradnja sustava vodoodvodnje (kanalizacije) u okviru 125 milijuna kuna vrijednog projekta "Brod 2", kojega s 85 posto sredstava financira EU iz Europskog kohezijskog fonda, a ostalih 15 posto i iz nacionalnih i lokalnih izvora. „Projekt je u fazi ishođenja lokacijske dozvole za koju su ukupni troškovi 8,6 milijuna kuna, a najveća je novost da će se izgradnja kanalizacijske mreže na području općine Sibinj proširiti s prvotno planiranih 33 kilometra na 47 kilometara. Drago mi je da je i ovoga puta naše lobiranje u Hrvatskim vodama d.o.o u Zagrebu urodilo plodom i mogu reći da bi radovi na prvoj fazi izgradnje sustava vodoodovodnje trebali početi tijekom 2017. godine. Naime, odmah po ishođenju lokacijske dozvole, pristupit ćemo i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega slijedi ishođenje građevinske dozvola, kao glavni preduvjet za zadnju fazu realizacije projekta, a to je sama izgradnja sustava kanalizacije“, kaže načelnik Josip Pavić. S tim u vezi, u Općini Sibinj bit će organiziran i javni uvid u projekt, koji će također biti dostupan i na web stranici Općine. “Važno je naglasiti da je ova faza projektiranja uspješno kandidirana na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u kojem je Općina Sibinj trebala sudjelovati sa iznosom od 400 tisuća kuna, no budući da smo prošli na natječaju za njega smo od ministarstva graditeljstva dobili 270 tisuća kuna čime smo u značajnoj mjeri smanjili općinski udio u sufinanciranju ovoga projekta“, istaknuo je načelnik Pavić, podsjećajući i da su nedavno počeli i radovi na izgradnji produžetaka vodovodne mreže u naseljima Bartolovci i Slobodnica, a radove izvodi brodski Vodovod.

Uskoro i novi Prostorni plan uređenja općine Sibinj

Također, važno je podsjetiti da je nedavno Općina Sibinj od ministarstva graditeljstva dobila i 50 posto potrebnih sredstava (42,5 tisuće kuna) za financiranje izrade izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine. „S tim smo poslom već krenuli i on je u punom jeku. Javi uvid u Prostorni plan uređenja će biti krajem kolovoza. To je dokument koji za našu općinu znači puno, njime smo omogućili poduzetnicima i vlasnicima OPG-ova širenje njihovih djelatnosti. To je i zadatak Općinske uprave, da pomaže svojim mještanima, ali i poduzetnicima, gospodarstvenicima i obrtnicima koji djeluju u općini.“ kaže sibinjski načelnik.

Dogodine rekonstrukcija ceste u središtu Sibinja

Općina Sibinj priprema još jedan značajan projekt koji za cilj ima povećati razinu sigurnosti u cestovnom prometu u toj općini. Riječ je o projektu rekonstrukcije državne ceste D525 tj. uređenja užeg središta naselja Sibinj, u suradnji s Hrvatskim cestama. Kako bi se smanjila brzina kretanja vozila kroz samo središte općine na minimalnu brzinu, projektom je predviđeno i postavljanje semafora, jer je u blizini škola, uređenje parkirališnih mjesta te izgradnja novih nogostupa. Naime, na ovoj dionici državne ceste kroz Sibinj dnevna migracija automobila je gotovo oko 7000 vozila pa je na inicijativu Općine pokrenut i ovaj projekt koji je ušao u plan Hrvatskih cesta. Procijenjena vrijednost projekta će biti oko 5 milijuna kuna, a radovi bi se trebali izvoditi tijekom 2017.

Uređenje mjesnih groblja, domova, staza, rasvjete

Od ostalih aktualnih projekata načelnik Pavić ističe novopostavljenu javnu rasvjetu u ulici Alojzija Stepinca u Sibinju. Također, tijekom rujna u ulicama V. Benošića, Kneza Trpimira i Kneza Mislava u Sibnju bit će postavljena energetski ucinkovita led rasvjeta koja ce biti temelj za daljnje ulaganje i rekonstrukciju postojeće rasvjete, a sve kako bi se maksimalno smanjili troškovi električne energije. U tijeku su i radovi na uređenju groblja u Slobodnici te izgradnji ograde na groblju u Sibinju, a tijekom mjeseca rujna planirani su i radovi na izgradnji nove staze u Bartolovcima u dužini od 1080 metara. Radi se i na čišćenju kanala u naseljima Brčino i Ravan kao i nasipanje nerazvrstanih cesta u naseljima općine. „Što se tiče groblja u Slobodnici, morali smo pristupiti njegovom uređenju, obzirom da je groblje u Bartolovcima koje je dijelom bilo i slobođansko popunjeno. Očekujem da će za mjesec dana biti završeni svi radovi te će groblje u Slobodnici dobiti novi izgled. Isto očekujemo da će biti riješeno do jeseni i na groblju u Sibinju“, ističe Josip Pavić. Za mjesec dana i središnji park u Sibinj dobit će novo ruho, naime, uskoro kreću radovi na uređenju parka, instalaciji dječjeg igrališta, postavljanja novih klupa, kanti za otpad, ali i izgradnje povišene pozornice s nadstrešnicom za održavanje koncerata, misnih i drugih slavlja. U tijeku je i energetska obnova mjesnog doma u Gornjim Andrijevcima, radi se na ugradnji nove stolarije, a nova je stolarija postavljena i na zgradi mjesnog doma u Grgurevićima.

Udrugama više od pola milijuna kuna

Radi se i gradi puno u općini Sibinj, a i društveni život mještana je izuzetno bogat, zahvaljujući prije svega predanom radu i trudu brojnih udruga, od KUD-ova, nogometnih klubova, do sportsko ribolovne udruge i DVD-a. Općina Sibinj svima njima financijski pomaže u okvirima mogućnosti. Za 23 udruge s područja općine koje su se prijavile na natječaj za dodjelu sredstava Općina Sibinj je za razne projekte i programe izdvojila ukupno više od 500 tisuća kuna. Evo, nadamo da će to biti i poticaj drugim udrugama da se sve više angažiraju u društvenom životu naše općine“, naglašava načelnik Josip Pavić.

Ivica Vlašić