U sklopu svog posjeta Brodsko-posavskoj županiji, predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović održala je sastanak s predstavnicima ruske strane po pitanju zagađenja zraka u Slavonskom Brodu iz susjedne bosanskobrodske Rafinerije. Tim povodom uz predsjednicu Kitarović današnjem sastanku s hrvatske strane nazočili su i ministar zaštite okoliša i energetikeTomislav Ćorić, župan Danijel Marušić, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara te predstavnici tvrtki Crodux i Plinacro. U ime ruske federacije sastanku je nazočio Sergej Kudrjašov,generalni direktor tvrtke Zarubežnjeft, pomoćnica ministra energetike Ruske Federacije Oksana Tarasenko, ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov kao i direktor Optima grupe Andrej Getinger.

Tema današnjeg razgovora bila je konkretna operacionalizacija i nastavak razgovora oko rješavanja pitanja plinifikacije Rafinerije u Bosanskom Brodu sa sustava opskrbe plinom iz Hrvatske u skladu s političkim razgovorim i dogovorima s najvišim vrhom Ruske federacije kako bi se smanjila emisijaštetnih tvari i zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i okolici.

U svom obraćanju medijima predsjednica Grabar –Kitarović rekla je slijedeće: „Rafinerija nije jedini uzrok zagađenja, no prema mjerenjima Rafinerija j najodgovornija za ovako visoke koncetracije sumporovodika i drugih onečišćujućih tvari koje utječu na zagađenje zraka. U razgovorima s vrhom Ruske federacije, s predsjednikom Putinom, dogovoreno je da će se plinifikacijom Rafinerije nafte Brod velikim dijelom riješiti pitanje zagađenja zraka i za oko 50% smanjiti emisija štetnih plinova, te će s tome pristupiti na način da se plin dovede do odgovarajuće točke u RH kako bi se Rafinerija nafte Brod mogla izravno priključit. U smislu opracionalizacije dogovora te uvažavajući činjenicu kako se Rafinerija Brod nalazi nateritoriju Republike Srpske ministar Tomislav Ćorić i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić potpisali su protokol o suradnji na realizaciji projekta „opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca Rafineriju nafte Brod od strane opskrbljivača „Crodux plin" izravnim priključenjem Rafinerije na plinski transportni sustav RH u mjestu Slobodnica prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica –Brod u izravni plinovod koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom. Ovaj memorandum potpisan je 31. listopada 2017. U međuvremenu su potpisani i predugovori između"Plinacra" i „Croduxa"i tvrtke Zarubežnjeft odnosno grupe „optima". Danas smo razgovarali o prijepornim i još uvijek otvorenim pitanjima koji su komercijalne prirode kako bi se moglo pristupiti rješavanju ovog problema, vodeći računa o interesima svih strana ponajprije stanovnika Slavonskog Broda."- kazala je predsjednica RH.

Ministar Tomislav Ćorić potvrdio je riječi predsjednice u vezi nastavka plinifikacije Rafinerije nafte Brod te dodao:„Vlada RH aktivno radi na rješenju ovog problema još od prošle godine, a plod tih zajedničkih aktivnosti Ureda predsjednice i Vlade RH je potpisivanje protokola o suradnji dvaju ministarstava. Taj protokol bio je temelj za daljnju komercijalnu suradnju pravnih osoba „Optima" grupe i Croduxa s druge strane. S obzirom na činjenicu da smo u međuvremenu bili svjedocima ekološkog incidenta koji je pogodio stanovnike Slavonskog Broda pred Uskrs ove godine i obzirom na činjenicu da je i sanacija koja je nakon toga uslijedila odnijela određeno vrijeme, u međuvremenu je došlo do promjene okolnosti. Ta promjena okolnosti prvenstveno se tiče komercijalnog interesa koji prati ovaj posao i imajući to u vidu, danas smo se našli ovdje kako bi detektirali polazne točke za daljnje razgovore između ruske i hrvatske strane. U interesu je Ministarstva zaštite okoliša RH da se ovaj problem što prije riješi i mi ćemo s naše strane učiniti sve da već u narednim tjednima nastavimo aktivnosti prema hrvatskim dionicima u procesu odnosno „Plinacru" kao vlasniku i operatoru produktovoda i tvrtki „Crodux". S druge strane, dogovoreno je da se nastavi intezivan kontakt s ruskom stranom (Optima grupom i tvrtkom Zarubežnjeft)i vjerujem da ćemo u najskorije vrijeme doći do rješenja i nastavka procesa. U ovom trenutku sam produktovod do čije prenamjene bi trebalo doći u fazi dijagnostike koju će izvesti Plincaro i Crodux. Ono što još jednom želim naglasiti je da plinifikacija Rafinerije Brod nema alternativu- kazao je ministar Ćorić predstavnicima medija. – kazao je ministar Ćorić

Po završetku današnjeg sastanka predstavnicima medija obratio se i generalni direktor tvrtke Zarubežnjeft Sergej Kudrjašov: „ Odgovaranje najvećem ekološkom standardu je naša politika. Za nas je danas prioritetno popravljanje ekološke situacije na Rafineriji Brod. Projekt plinifikacije ima dvije komponente: modernizacija samog postrojenja kako bi moglo primati plin i izgradnju plinovoda. Što se tiče modernizacije, kompanija je već u tu namjenu investirala oko 6 miliona dolara. U 12 mjesecu 2018. bit će spreman novi kotao na Rafineriji i tada će već biti mogućedo dva puta smanjiti emisiju sumporovodika u zrak. Kompletna prenamjena Rafinerije za opskrbu plinom bit će spremna u trećem kvartalu 2019. godine Danas smo govorili i o tome kako sinkronizirati modernizaciju i plinovod, pričali smo kako fizički ubrzati proces, a također smo govorili o principima formiranja cijena za opskrbu plinom. Smatram da smo danas ostvarili ozbiljan pomak i da je ovo pitanje pod kontrolom ministra Ćorića i mene. Nadam se da ćemo uskoro potpisati i komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane.

Po završetku ovog sastanka, predsjednica Grabar –Kitarović po istom pitanju susrela se i s predstavnicima ekoloških udruga u Brodsko-posavskoj županiji. 

 

Izvor: Brodsko-posavska županija