Danas su gradonačelnik Mirko Duspara i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, potpisali sporazum o otpisu dugovanja najugroženijim građanima. Grad Slavonski Brod samoinicijativno se pridružio ovoj Vladinoj mjeri, želeći financijski ugroženim građanima pružiti priliku za novi početak kao i uvjete za izlazak iz prezaduženosti.

Gradonačelnik Mirko Duspara poručio je kako na području grada Slavonskog Broda ima oko 850 evidentiranih korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu. No, točan broj građana koji ispunjavaju uvjete za otpis dugovanja bit će poznat tek nakon objavljenog izvješća FINA-e, putem koje građani i podnose zahtjeve za otpisom dugovanja.

„Otpis dugovanja odnosi se na obveze građana prema gradskom proračunu. No, poziv za priključivanje ovoj Vladinoj mjeri uputili smo i svim gradskim trgovačkim društvima, kako bi se na taj način pomoglo što većem broju socijalno ugroženih građana, koji zaslužuju novi početak“, zaključio je gradonačelnik Duspara.

 

Tijekom potpisivanja ugovora, potpredsjednica Vlade i ministrica Opačić poručila je kako su potpisivanjem ovog dobrovoljnog sporazuma o otpisu dugovanja građanima, jedinice lokalne samouprave dokazale svoje razumijevanje za građane koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji.

„Želim još jednom zahvaliti Gradskoj upravi Slavonskog Broda što su prepoznali ovu Vladinu mjeru, te ovim putem pozivam i ostale jedinice lokalne samouprave s područja Brodsko-posavske županije, da slijede njihov primjer te na taj način pomognu svojim građanima.
U Brodsko - posavskoj županiji je oko 5 tisuća korisnika socijalnih potpora, od čega je oko 3 tisuće u Slavonskom Brodu. Koliko njih uvjete ispunjava, znat će se jako brzo. Oko 13 tisuća ljudi do sada je dobilo potvrdu da ispunjavaju uvjete i već su krenuli prema vjerovnicima.
Važno je da one tvrtke, vjerovnici koji su blokirali građane pristupe sporazumu i prihvate kriterije koji su prihvatljivi jer je riječ o socijalnoj kategoriji koja se u toj situaciji našla zbog nedostatka posla i slično.
Dobra stvar ovog sporazuma je to da je on dobrovoljan! Zajednički smo s vjerovnicima koji nose 90% potraživanjima prema građanima došli do kriterija i mislim da je upravo to prednost ovog sporazuma koji pokazuje dobru volju, a ne prisilu zakona i slično.“, istaknula je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.