Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je u srijedu 9. ožujka u Ministarstvu unutarnjih poslova dao izjavu za medije o proračunu resora i novostima vezanim za plaće policijskih službenika. Najavio je da će Ministarstvo raspolagati sa 170 milijuna kuna manje, što je moguće nadoknaditi reorganizacijom troškova.

- Jednostavno ima prostora u proračunu kad govorim o Ministarstvu unutarnjih poslova da se izvrši ta obveza. To je naša zadaća i zato smo tu – rekao je ministar.

Odgovarajući na pitanje novinara na koji način će uštedjeti, osim na ukidanju prava na službene automobile, ministar Orepić je izjavio:
- Radit ćemo racionalnije, bolje i operativnije, a troškove svesti na razinu potreba.
Ministar je najavio kako se uskoro može očekivati podizanje plaća policijskih službenika.
- Kad sam došao na dužnost, uočio sam nepravedan srazmjer u odnosu plaća policijskog službenika i carinika III. vrste. Razlika u koeficijentima je značajna, što smatram da je nedopustivo. Svjestan sam da u ovom trenutku nemamo novaca i nećemo posezati u državni proračun. Pravednije ćemo rasporediti ono s čime raspolažemo. Sredstva Ministarstva unutarnjih poslova rasporedit ćemo tako da izjednačimo najnižu plaću policijskog službenika s carinikom III. vrste. Policijski službenik ima koeficijent 0,776 , a carinik treće vrste 0,867 – izjavio je ministar Vlaho Orepić.
Pojasnio je kako će prvi korak napraviti reorganizacijom primanja i dodataka te će oko 1. svibnja koeficijent policijskih službenika iznositi 0,8. Povećanje se odnosi na 5911 službenika i iznosi prosječno 226 kuna. 

Foto: MUP