Da se mnoge tvrtke, a osobito poljoprivredni i proizvođači prehrambenih proizvoda u Slavoniji i dalje bore s naplatom milijunskih dugovanja za isporučenu robu i/ili usluge, gotovo i nije neka novost, ali uvijek je aktualno pitanje - kako i kada će dočekati svoj teško zarađeni novac.

Muči to i g. Jagodanovića iz Općine Sibinj, vlasnika Mesnice i klaonice Jagodanović, koji se bori s naplatom velikih potraživanja. „Najveći je problem nas malih proizvođača upravo ta naplata potraživanja. Mišljenja sam da se taj problem vrlo lako može riješiti, samo kad bi država imala volje i svakog dužnika prisiliti na izvršenje dogovorene obveze. Također, imamo problema i s potražnjom radne snage. Uz 50 zaposlenih, žurno nam treba još četiri mesara, ali nema ih, otišli svi u Njemačku“, kaže Jagodanović, koji u privatnom uzgoju ima 150 grla bikova i nešto svinja i kompletnu proizvodnju suhomesnatih proizvoda i svježeg mesa za prodaju u mesnicama bazira na tradicionalnoj domaćoj slavonskoj proizvodnji. O svojim je problemima u poslovanju, s kojima nije jedini, požalio se i ministru financija Zdravku Mariću.

„Kako bi naplata funkcionirala trebalo bi donijeti određene mjere unutar postojećeg zakonskog okvira, jer u konačnici, to je osnova svakog posla. No, problem s tim u vezi nije nastao preko noći pa se tako ne može ni riješiti preko noći. Takvo stanje stvara dodatnu nestabilnost financijskog sustava i koči gospodarsku aktivnost, s teškim socioekonomskim posljedicama. Mi smo predložili mjere u postojećem zakonskom okviru, kojima ćemo učinkovito prevenirati nastajanje daljnjih dugovanja. U sustavu naplate treba uvesti disciplinu kako ne bismo dolazili u daljnje gomilanje dugova. Uvijek je moguće provesti te mjere i država to mora učiniti. Zadatak svake pravno uređene zemlje, pa tako i Hrvatske je u okviru zakonskih procedura štiti ne samo dužnike nego i vjerovnike“, kaže ministar Marić.

Podsjetio da je krajem lipnja u Hrvatskoj bilo više od 32 tisuće poduzeća koja nisu mogla ispunjavati svoje obveze, ukupne vrijednosti veće od 19 milijardi kuna te je napomenuo da je više od tri četvrtine tih obveza bilo starije od godinu dana. Istodobno, blokirano je više od 328 tisuća građana, s ukupnim obvezama od gotovo 40 milijardi kuna, a dugovali su najviše bankama, koje, podsjeća Marić, proteklih godina bilježe stabilan rast loših plasmana. „Iako smo napravili iskorak na ljestvici "doing bussiness" Svjetske banke, zemlje u našem okruženju naprednije su Hrvatske u rješavanju problema nelikvidnosti i insolventnosti“, upozorava ministar Marić.