Pred građevinskim sektorom veliki su izazovi radi brojnih projekata koji su pred vratima, samo prvi krug energetske obnove višestambenih zgrada posao je vrijedan oko milijardu kuna. No, jesu li graditelji spremni? O tome i sličnim temama razgovarali smo s ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja Lovrom Kuščevićem, piše Jutarnji list.

Što donosi izmjena i dopuna Zakona o nezakonito izgrađenim zgradama? Je li to nova legalizacija?
Zbog činjenice da velik broj sugrađana nije na vrijeme podnio zahtjev za ozakonjenje, produljujemo rok za podnošenje zahtjeva za ozakonjenje do 30. lipnja 2018. Zgrade izgrađene nakon 21. lipnja 2011. neće se moći ozakoniti na temelju Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama niti uz novi zahtjev, tako da nema govora o ozakonjenju nove bespravne gradnje. Dakle, mogućnost ozakonjenja i dalje će se odnositi samo na nezakonito izgrađene zgrade prema uvjetima iz Zakona iz 2012. godine koji je trenutno na snazi.

Završio je krug prijava za energetsku obnovu višestambenih zgrada iz EU fondova. U kojim je gradovima i mjestima najveći odaziv, gdje se može očekivati najviše promjena stambenog fonda?
Odaziv je uistinu velik, očekujemo energetsku obnovu više od 600 zgrada u vrijednosti većoj od milijardu kuna. Najviše je projekata zaprimljeno iz Rijeke – 128 i Zagreba – 80. Dosta je projekata iz Splita – 30, Pule – 25, Osijeka - 27, Labina -22, Pakraca – 21, Velike Gorice – 20 i Zadra – 14. Najveći planirani projekt obnove je jedna zgrada u Velikoj Gorici sa 258 stanova, vrijednosti investicije 15,4 milijuna kuna.

Ide li uskoro natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća koji mnogi čekaju?
Osigurali smo 30 milijuna eura iz fondova EU i radimo na promjeni direktive EU. U razradi su i drugi modeli kako bismo što prije krenuli s ovim projektom. Šteta što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odustao od ovog programa koji su financirali nacionalnim sredstvima, ali ulažemo sve napore da bi se sredstva EU prebacila i u ovaj program.

Cijeli razgovor s ministrom Lovrom Kuščevićem možete pročatiti na linku Jutarnji list.