Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević obišao je Slavonski Brod i održao sastanak sa županom, načelnicima i gradonačelnicima. RIječi je bilo o zakonskim reformama na kojima ministarstvo radi, te problemima kod procesa legalizacije, ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola. Ministar je rekao da će se svi problemi saslušati i pokušati riješiti kroz izmjene Zakona.

"Vodili smo vrlo važnu raspravu o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu. Već danas je Ministarstvo potpisalo 12 odluka ukupne vrijednosti 9 milijuna kuna koje doniramo od za energetsku učinkovitost. Ove godine nam je plan više od 100 milijuna kuna uložiti u energetsku učinkovitost, a na raspolaganju nam je više od 200 milijuna eura do 2020. godine", rekao je Kuščević koji je dodao da načelnici i gradonačelnici, te župani trebaju pratiti natječaje, kako bi privukli što više sredstava i kako bi se podiglo građevinarstvo na jedan viši nivo. 

"Vidjeli smo koliko ima problema u funkcioniranju ovog segmenta društva, ako samo uzmete u primjer dugo čekanje građevinskih dozvola i znate koliko to koči investitori, što se izravno odnosi na razvoj gospodarstva. Tako da su ovakvi sastanci prigoda da se kažu realni problemi koji tište naše građane i ovo je za svaku pohvalu", rekao je župan Danijel Marušić.

S obzirom da je danas Svjetski dan Roma aktualno je i pitanje legalizacije romskih naselja, gdje postoje problemi oko stvaranja katastarske knjige i izmjera. Ministar je obećao da će se svi problemi riješiti, te najavio sastanak sa saborskim zastupnikom Kajtazijem sljedećeg tjedna.

Ministar je u pratnji župana, te pomoćnika Zdravka Vukića i Igora Čižmeka (Slavonski Brod), obišao Područnu jedinicu građevinske inspekcije u Slavonskom Brodu te Zavod za prostorno uređenje i Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje Brodsko-posavske županije.