Redovnu konferenciju za mediji danas je održala kandidatkinja za slavonskobrodsku gradonačelnicu Slavica Lemaić. Priopćenje s konferencije prenosimo u cijelosti: 

Na brodskoj političkoj sceni često se postavlja pitanje tko je odgovoran za gospodarski razvoj na lokalnoj nrazini. Naš Grad za loše gospodarsko stanje krivca traže isključivo u državi i županiji no prava istina je da su upravo oni ti koji mogu stvoriti uvjete za gospodarski razvoj. Budući da to ne čine i ekstremno zanemaruju gospodarstvo lakše je krivnju prebaciti na nekog drugog. Da je Grad odgovoran za razvoj gospodarstva dokazuju i tri hrvatska zakona koja jasno daju ovlasti Gradu za brigu o gospodarstvu: Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakon o državnim potporama, Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva. Imamo Upravni odjel za gospodarstvo i dogradonačelnicu zaduženu za gospodarstvo, imamo i Strategiju gospodarskog razvoja grada Slav. Broda koja se uopće ne provodi . Sve ove činjenice dokazuju kako Grad ima sve ovlasti kako bi pokrenuo i stvorio prave temelje za gopodarski razvoj.

Prema posljednjem istraživanju zagrebačkog Ekonomskog instituta, provedenom 2014. godine, Slavonski Brod je, na listi najboljih gradova za život i poslovanje, zauzeo poražavajuće 78. mjesto od 127 gradova u Hrvatskoj. U uspješnim kapitalističkim državama brigu o gospodarskom razvoju vode sve razine vlasti. Slavonski Brod mora odbaciti politiku zanemarivanja gospodarstva i brodskih poduzetnika koja Brod i Brođane vodi u propast. Kako promijeniti odnos Grada Slavonskog Broda prema gospodarstvu i poduzetnicima? Kao kandidat za gradonačelnicu rješenje ovih problema vidim u ispunjavanju svih kriterija za dobivanje Business Friendly certifikata (BFC).

Business Friendly certifikacija je jedinstveni program za poboljšanje kvalitete usluga i informacija koje gradovi i općine pružaju poduzetnicima, a koji se od 2012. godine provodi u pet država jugoistočne Europe u suradnji s njemačkom organizacijom za međunarodnu suradnju. BFC program gradovima i općinama daje jasne upute kako stvoriti povoljno poslovno okruženje i kako uvesti zapadne standarde učinkovite i transparentne gradske uprave. Cilj certifikacije je uspostava stabilnog i predvidivog lokalnog poslovnog okruženja za sustavnu podršku razvoju poduzetništva i privlačenje investitora. Business Friendly Certifikat sadrži 81 kriterij certifikacije koji su razvrstani u 12 kategorija. Uvjeti za stjecanje prava na certifikat su ukupna ispunjenost svih kriterija preko 75%, ispunjenost svih eliminacijskih kriterija te ispunjenost kriterija svake od 12 kategorija minimalno 50%. Rok važenja certifikata je dvije godine. Gradovi i općine s BFC certifikatom iz pet država jugoistočne Europe su u trogodišnjem periodu od 2012. godine privukli milijardu eura izravnih stranih ulaganja. Zbog toga je taj Certifikat toliko važan i potreban.
Koliko je Grad Slavonski Brod daleko od dobivanja BFC certifikata vidljivo je iz podatka da od 81 kriterija ispunjava samo 18 kriterija od čega neke samo djelomično. Zašto Grad Slavonski Brod nema BFC certifikat i zašto gradska vlast nikad nije ni kontaktirala Centar za lokalni razvoj u Rijeci nadležan za provedbu certifikacije? Je li to zato što bi Grad onda morao biti do kraja transparentan što mu očigledno nije u cilju, ili zato što to zahtijeva ogroman posao i znanje?

Ispunjavanje kriterija za dobivanje BFC certifikata prisililo bi gradsku vlast na napuštanje balkanskog modela stihijskog i besciljnog upravljanja gradom i uvođenje zapadnog modela koji zahtjeva istinsku transparentnost i naporni rad za opće dobro usmjeren na ostvarenje ciljeva zacrtanih strategijom razvoja grada. Pozivam građane da pročitaju kriterije za dobivanje BFC certifikata pa da sami zaključe koliko se Slavonskim Brodom loše upravlja i što sve grad može učiniti za razvoj gospodarstva i poduzetništva kad bi za to postojala politička volja i znanje.