Kako otvoriti radna mjesta i iskoristiti milijune iz europskih fondova znaju u općini Antunovac nedaleko od Osijeka. Iako imaju samo dva naselja, s 56 milijuna kuna u općini Antunovac kod Osijeka osigurali su veći proračun od, primjerice, grada Belog Manastira. Ulažu u gospodarstvo, infrastrukturu, mlade i djecu i to im se višestruko vraća. Postali su općina u koju se mlade obitelji doseljavaju, piše Dnevnik.hr.

U poslovnoj zoni Antunovac buka strojeva i – radnih mjesta. ”Meni je za sada ok, ja sam imala tu sreću da sam ovdje već dugo”, rekla je zaposlenica Sanela Medić.

Tekstilna tvrtka, koja zapošljava 80 radnika, a u općinu je došla iz Osijeka. ”Dobili smo dobru infrastrukturu, dobru cestovnu povezanost, dobili smo komunalni doprinos po iznosu od samo jednu kunu po metru kubnom”, rekla je Marijana Radnić, zastupnica tvrtke.

Poslovna zona privukla je sedam tvrtki sa 150 radnih mjesta. Uskoro će ih biti još. ”Zona gospodarska je proširena za dodatnih pet hektara i u ovom trenutku su rasprodane sve parcele i dovodimo pet novih tvrtki”, rekao je Ivan Anušić, načelnik općine.

Gradit će se i poduzetnički inkubator za 35 poduzeća, te jedinstveni akcelerator. ”Ono što će se nuditi osim usluga smještaja i usluga korištenja poslovnih prostora su napredne usluge mentoriranja za inovativne tehnologije, visokotehnološki opremljene, nudit će se i mogućnost 3D printanja”, rekla je Nataša Tramišak iz Agencije za održivi razvoj.

Iz EU fondova općina Antunovac povukla je 9 milijuna kuna. Ima bežični internet, javnu led rasvjetu, infrastrukturu, a ulaže i u znanje.

Matej Čivić je s obitelji nedavno doselio. Stipendiju je dobio kao uspješni bacač koplja. ”Doselili smo prije tri mjeseca, došli smo iz Osijeka i eto, lijepo nam je tu”, kazao je Čivić.

Natalitet se potiče sa 2.000 kuna i sufinanciranjem vrtića. Sve je rezultiralo potrebom da se početkom godine otvore i jaslice. ”Dolaze roditelji iz drugih područja Hrvatske, Varaždina, Koprivnice, Vinkovci s malom djecom na primjer zbog toga što imaju uvjete za život, prvenstveno vrtić”, kaže Snježana Despot, ravnateljica dječjeg vrtića.

S europskim novcem, općina ima veći proračun od nekih manjih gradova, iako ju čine samo – dva sela.