Početkom mjeseca listopada Općina Sibinj konačno se riješila višegodišnjih financijskih dugova koji su ostali iza bivših općinskih vlasti, a sadašnji načelnik Josip Pavić (HKS) uspio je u nešto više od tri godine vratiti osam i pol milijuna kuna dugovanja (s kamatama) – te tako uveo red u poslovanje ove jedne od najvećih brodsko posavskih općina. „Ovih smo dana 'očistili' i preostalih pola milijuna kuna duga i sada hrabro nastavljamo dalje raditi na dobrobit svih žitelja naše općine I uz višegodišnje probleme u općinskim financijama i skromnim godišnjim proračunom od svega 4,2 milijuna kuna pokazali smo da možemo puno toga učiniti u smjeru daljnjeg razvoja, a sada ćemo potvrditi što i koliko možemo prije svega u interesu naših građana“, rekao je mladi i ambiciozni načelnik Pavić, spreman na nove izazove.

120 milijuna kuna za izgradnju sustava vodoodvodnje
A, jedan od najvećih izazova vrlo je značajan kapitalni projekt izgradnje sustava vodoodvodnje, odnosno 35 kilometara duge kanalizacijske mreže na području cijele općine Sibinj, u koji će u naredne dvije godine biti uloženo oko 120 milijuna kuna. Radi se o projektu koji je općina Sibinj u suradnji s Hrvatskim vodama i slavonskobrodskim Vodovodom kandidirala u kohezijski fond Europske unije, pa će isti biti financiran s 85 posto EU sredstava i s 15 posto iz općinskog proračuna. Još je u tijeku posao projektiranja, a za kanalizacijsku mrežu u naseljima Slobodnica i Sibinj uskoro će se krenuti i s postupkom ishođenja lokacijske dozvole.

Gradit će se najmoderniji Dječji vrtić
Općina Sibinj ovih dana očekuje i konačni završetak građevinske dozvole za 4 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje Dječjeg vrtića u Sibinju, za koji se također planira kandidirati na natječaj za financiranje iz programa ruralnog razvoja; mjera 7.4. „Bit će to jedan od najmodernijih dječjih vrtića na području naše županije kapaciteta 80-ak polaznika, ako ne i više, a očekujemo njegovu realizaciju u tijeku 2016. godine“, kaže načelnik Pavić.

Jakačina Mala: prvi asfalt u povijesti!
U vožnji kroz Bartolovce valja oprezno voziti, jer su u tijeku i radovi na izgradnji pješačke staze sa sjeverne strane kolnika, u duljini od tisuću metara; riječ je o investiciji od 485 tisuća kuna. No, ono što posebno raduje i daje predznak „civilizacijskog iskoraka“ – asfaltiranje je ceste kroz naselje Jakačina Mala; naime, to je prvi put u povijesti da će, doduše malobrojni žitelji ovog odvoračkog sela dobiti asfalt, čijim slojem će se pokriti 700 metara seoske ceste. „U suradnji sa Županijskom upravom za ceste uspjeli smo riješiti nešto što su neke prijašnje općinske vlasti uredno izbjegavale, smatrajući da je stanovnike iz Jakačine Male (a ima i mladih obitelji s djecom) lakše iseliti nego im asfaltirati cestu kroz njihovo selo“, kaže načelnik Pavić, čvrstoga stava kako sva sela u općini treba ravnomjerno razvijati. Osim ovoga, u tijeku su ili u skorašnjem početku i još neki manji projekti poput obnove spomen obilježja Sibinjskim žrtvama za što su novci osigurani iz Ministarstva kulture (obzirom da je riječ o zaštićenom spomeniku); potom prometno uređenje središta Sibinja, uređenje sibinjskog groblja (ograde i staze) te središnjeg sibinjskog parka (kaštrenje krošnji stoljetnih stabala, izgradnja šetnica, uređenje dječjih igrališta…), a nema dugo, izgrađeno je novo stubište na ulazu u grobljansku kapelu svetog Luke u Gromačniku. Osim toga, u tijeku je priključenje električne energije na novi društveni dom u Slobodnici i dobivena je uporabna dozvola za mrtvačnicu u Bartolovcima te uskoro slijedi njezino opremanje.

Ulaganja u djecu i mlade
Da Općina Sibinj puno ulaže u odgoj i obrazovanje djece i mladih, dokaz su osigurana proračunska sredstva za 250 sati predškolskog odgoja čija bi provedba trebala početi kroz mjesec dana, u suradnji sa sibinjskom OŠ Ivan Mažuranić. „Prvi put na općinskom vijeću donesena je i odluka o sufinanciranju boravka djece u dječjim vrtićima: svakom roditelju koji je s područja naše općine dajemo 300 kuna po djetetu, neovisno o vrtiću koji polazi u našoj županiji. Uskoro ćemo raspisati i natječaj za stipendiranje petero studenata u iznosu od 500 kuna po studentu, sufinanciramo i prijevoz za srednjoškolce, tako da svakog učenika mjesečna karta košta svega 50 kuna i to neovisno o mjestu stanovanja na području općine; naime, do prije pet godina imali smo primjer da je učenik iz Brčina prijevoz u školu plaćao 530 kuna mjesečno, što je predstavljalo veliki problem za obitelji s dvoje ili troje djece“, ističe sibinjski načelnik. Najavio je da će uskoro biti opremljen i prostor za igraonicu za djecu, i to u potkrovlju zgrade Općinske uprave, a riječ je o projektu koji se realizira u svakoj od šest općina članica LAG-a Posavina u suradnji s CTR Razvojnom agencijom. Pohađanje djece u igraonice, uz angažman njihovih majki bit će financiran iz Europskog socijalnog fonda, a očekuje se početak u siječnju 2016.

Općina Sibinj u urbanom području grada
S ciljem povlačenja što više bespovratnih sredstava iz fonda ITU projekta u kojemu je na raspolaganju 365 milijuna kuna za šest urbanih područja u Hrvatskoj, među njima i Grad Slavonski Brod, Općina Sibinj potpisala je i sporazum s Gradom o uključivanju u urbano područje Slavonskog Broda. Spomenuta sredstva namijenjena su ulaganjima u razvoj infrastrukture, školstvo i uređenje objekata od društvenog i kulturnog značaja. No, osim suradnje s Gradom Slavonskim Brodom, očitovana je i suradnja Općine Sibinj s Gradom Požega, odnosno požeškom turističkom zajednicom, i to na razvoju PPS turističke destinacije i smještajnih kapaciteta kojih grad Požega nema dovoljno. Općina Sibinj dosta vodi računa i o socijalnim potrebama svojih mještana pa je tako već riješeno pitanje ogrijeva za obitelji u potrebi, a nedavno je uspješno završen i program „Pomoć u kući“ u okviru kojega je bilo zaposleno 16 osoba. Na poslovima pripreme EU projekata u Općini su zaposlene dvije mlade stručne osobe. Svakako treba naglasiti da je pri kraju i izrada strateškog dokumenta – Razvojni program Općine Sibinj.

Pavić je spreman i za Hrvatski sabor!
Josip Pavić općinski je načelnik je koji svoj uspješan rad gradi na temeljima i vrijednostima programa Hrvatske konzervativne stranke kojoj je na čelu Ruža Tomašić. Stranka je to koja se iz dana u dan širi i razvija te okuplja sve više, evidentno mladih ljudi koji još nisu bili niti u jednoj stranci. Na predstojeće parlamentarne izbore Hrvatska konzervativna stranka, a s njima i Josip Pavić, izlazi u koaliciji „Spremni“ zajedno s HSP-om Danijela Srba i Obiteljskom strankom. Naglasak njihovog izbornog programa je na obitelji i na obiteljskim vrijednostima. „Zabrana rada nedjeljom nešto je od čega ni osobno ni u ime stranke, ako uđem u hrvatski parlament, neću odustati, jer nedjelja je dan za obitelj i za odmor“, ističe Josip Pavić čije je ime na visokom trećem mjestu koalicije „Spremni“ za 5. izbornu jedinicu.

Ivica Vlašić/Brodski vjesnik