Nakon kongresa Radničke Partije DNRK (also-known-as Sjeverna Koreja) koji se održao ponovno nakon 40 godina, u javnosti su se pojavili službeni portreti sjevernokorejske nomenklature – uglavnom članova Politbiroa. Zbog opće medijske blokade mnogi Korejanci su prvi put vidjeli neke od svojih overlordova, a kažu da je upravo to i bio cilj agit-propa: upoznati svekoliko građanstvo, tko je tko u slučaju da danas-sutra neki visoki partijski birokrat ili da se general s 5 zvjezdica posjeti neku nasumičnu tvornicu ili kombinat. Tako je i svijet saznao da je jedan general za kojeg se smatralo da je prošle godine streljan – živ i zdrav na visokoj funkciji u Partiji i vojsci. E to se zove, medijski black-out. Kada svakih 40 godina javnost upoznaješ s avangardom, a sve obavještajne agencije svijeta nagađaju o sudbini nekih od njih.

Gradska uprava, iako naizgled otvorena i transparenta po pitanju medija, uglavnom je ograničena na uniformirana PR izvješća, a fotografije iz Velike kuće u Tvrđavi uglavnom su ograničene na novinarske fotografije s raznih presica. Nema tu onog štiha „kako vlada vlada“, što se događa iza velikih baroknih vrata Gradske uprave u vrijeme kada tu nisu gosti iz NR Kine ili Bugarske, kada nije novinska konferencija ili dodjela nagrade stipendistima. OK, Mirko Duspara nije lik koji bi poput Mesića ispijao kavu s građanima, iako će svakog saslušati jednom tjedno na lokalnom radiju.

Stoga je jučerašnji selfi objavljen na facebook profilu zamjenice gradonačelnika Tee Tomas na kojoj su Dupara, Tomas i Andrić djeluje kao pravo osvježenje u moru suhoparnih PR izvješća. Možda je prerano da se nadamo instagram profilu Gradske uprave, ali tko zna, možda u budućnosti budemo vidjeli još koji selfi iz zidina Velike kuće.

Palac gore za Teu Tomas, da ne bude u budućnosti službenih tko-je-tko portreta.

Foto: Facebook