Nakon što su podaci Porezne uprave pokazali da je u lipnju i srpnju bilo manje izdanih računa nego u istom razdoblju prošle godine, ali da je ukupni iznos fiskaliziranih računa bio veći, nove informacije iz Porezne uprave pokazuju kako je takav rezultat zabilježen i za razdoblje od siječnja do srpnja 2017. u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, za ukupno sve djelatnosti.
Ministarstvo financija objavilo je da je od 2015. do 2017. na godišnjoj razini rastao broj izdanih računa, iznos ukupnih računa i iznos prosječnog računa, ali se taj trend ove godine promijenio, odnosno izdaje se manje računa, a potrošnja svejedno raste.

U prvih sedam mjeseci ove godine izdano je 896.644 računa manje nego u istom razdoblju prošle godine. Međutim, istodobno je ukupni iznos računa viši za čak 7.219,939.185 kuna. Brojke, dakle, pokazuju da smo ukupno trošili više, da smo prosječno po jednoj kupnji počeli trošiti znatno više nego prije, ali poreznike jako brine činjenica da je izdano manje računa nego prošle godine, jer smatraju, zapravo, da je dio fiskalnih obveznika pronašao razne kreativne načine za izbjegavanje izdavanja računa.  

 

Izvor: Novac.hr