Provesti lustraciju, zatražiti odšteti od Srbije, zabraniti rad nedjeljom, smanjiti državne namete, štititi život od začeća, zaštititi instituciju obitelji, obrtnike i poljoprivrednike, osnažiti odnose s iseljeništvom – glavni su naglasci iz izbornog programa Koalicije Spremni (lista br. 4) koji je okupio i kojega su zajednički spremni provesti u djelo Hrvatska konzervativna stranka, Hrvatska stranka prava i Obiteljska stranka. Biračima u Slavonskom Brodu koaliciju Spremni i njihov izborni program predstavila je predstavila predsjednica Hrvatske konzervativne stranke i zastupnica u EU parlamentu Ruža Tomašić koja je zajedno sa svojim kolegom Josipom Pavićem, sibinjskim načelnikom i trećim na koalicijskoj listi br 4 za 5. Izbornu jedinicu razgovarala s građanima na brodskoj tržnici.

Zaustaviti krađu novca iz državnih tvrtki!
Gospođa Tomašić jednim od prioriteta smatra hitno zaustavljanje krađe novca iz državnih tvrtki koje gube 5-6 milijardi kuna godišnje i svoje gubitke krpaju iz državnog proračuna. „Tako taj novac nestaje dva puta. Začepiti sve rupe iz kojih curi novac naših građana iz državnih tvrtki, ali i iz niza vladinih agencija i nevladinih udruga koje troše prevelik novac samo za 'uhljebe' Kad bismo to riješili jednom za svagda, više ne bismo morali posuđivati novac i gomilati ionako prevelik vanjski javni dug. Poduzeća koja nisu u nacionalnom interesu treba prodati, a ona koja jesu zaštititi i urediti do maksimalne transparentnosti.“, kazala je Ruža Tomašić na naš upit o izbornim prioritetima rada njezine stranke.

Previše se daje tajkunima, a premalo seljacima
Također, ona smatra da je u Slavoniji puno neiskorištene zemlje u državnom vlasništvu koja ili proda ili je dana u najam onima koji na njoj ostvaruju poticaje, a ništa ne proizvode. „Takva zemljišta treba popisati, dati ih obiteljskim gospodarstvima, jer Slavonija može živjeti od poljoprivrede i ruralnog turizma. Uvoz hrane je ogroman. Treba hitno zaustaviti uvoznu mafiju. Previše se daje tajkunima, a premalo seljacima koji doista žele nešto raditi. O poljoprivredi se ne treba odlučivati u Zagrebu, nego na selu s poljoprivrednicima“, istaknula je Tomašić, dodajući kako će se Hrvatski konzervativci zalagati za osnivanje banke za poljoprivrednike.

Josip Pavić primjer je poštenog čovjeka
Očekuje da će Koalicija Spremni na izborima osvojiti 7 do 11 saborskih mandata. „Pozivam i Brođane, nemojte se obeshrabriti, jer koalicija Spremni zaista je spremna preuzeti odgovornost i dokazati da se politika može voditi pošteno. Primjer toga je i rad vašeg mladog načelnika susjedne općine Sibinj Josipa Pavića koji je svojim radom dokazao da je poštena politika moguća. Ako to ljudi ne vide, onda stvarno ne znam što još trebamo da dokažemo da volimo ovaj narod, da želimo ovdje ostati. Dajte nam šansu i zaokružite listu broj 4!“ – proučila je hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić.

Ivica Vlašić/Brodski vjesnik