Gradski proračun za 2016. veći je za 78 milijuna kuna odnosno gotovo 50 posto više u odnosu na proračun za 2015., a koji je s danom 17. prosinca izvršen s 94 posto ili iznosu 156 milijuna kuna.

 Vladajućima dobro planiran i razvojan, oporbi preoptimističan, prenapuhan i upitne realizacije – ali ipak većinom vijećničkih glasova na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća 17. prosinca donesen proračun Grada Slavonskog Broda za 2016. godinu donosi nam nove velike projekte, ali i nova zaduženja. Riječ je o blagajni u kojemu je novac svih nas poreznih obveznika, svih građana Slavonskog Broda i građana Europske unije. I to nije tek beznačajna statistika, u toj blagajni za 2016. godinu planirani su prihodi, uravnoteženi s planom rashoda, u iznosu od 245 milijuna kuna, što je čak 78 milijuna kuna ili za 47,5 posto više nego što je to (bilo) u 2015.

Ovogodišnji proračun izvršen s 94 posto
A, upravo s danom održavanja sjednice Gradskog vijeća, proračun Grada za 2015. izvršen je s čak 94 posto ili u iznosu od 156 milijuna kuna na prihodovnoj strani, dok je potrošeno 80 posto, odnosno 133 milijuna kuna. Malo koji grad u Hrvatskoj može se pohvaliti s takvim odličnim izvršenjem proračuna što nam daje za pravo očekivati da će tako biti i u 2016., kazao je gradonačelnik Mirko Duspara govoreći o prijedlogu proračuna za slijedeću godinu.

Planirani novi veliki projekti
U tih 245 milijuna planirani su veliki projekti: izgradnja dječjeg vrtića na Budainci, nove zgrade OŠ Milan Amruš, izgradnja sportske dvorane OŠ Hugo Badalić na Jelasu, gradskog stadiona kraj Save, obnove stadiona i gradnje objekata NK Graničar i NK Podvinje, nastavak obnove kuće Brlić i Tvrđave Brod, novih mjesnih domova u mjesnim odborima Ante Starćević i Josip Rimac, infrastruktre u poduzetničkim zonama. Već u ljeto 2016. godine i gradska naselja Podvinje i Vinogorje trebali bi biti velika gradilišta, počne li kako je predviđeno građenje sustava kanalizacijske mreže na koju stanovnici tih brdskih naselja čekaju već više od 30 godina. Za projekte za razvoj gospodarstva planirano je 30 milijuna kuna. Na čak 80 milijuna kuna planirani su prihodi iz državnih i kohezijskih fondova Europske unije, 12 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša.

Gradit će se i novi stanovi za mlade
"Radit ćemo i dalje na zaštiti okoliša i prije svega tu mislim na nastavku, odnosno završetku sanacije deponije Vijuš koju radimo s Fondom i Ministarstvom za zaštitu okoliša. Započeli smo s izgradnjom dva reciklažna dvorišta i to ćemo početkom sljedeće godine završiti, a paralelno s time kandidirati ćemo prema Fondu i sortirnicu i treće reciklažno dvorište koje bi ostalo na deponiji Vijuš kad se ona zatvori. Iduće godine planiramo i projekt izgradnje stanova za mlade obitelji gdje bi im iznajmili stanove po povoljnim uvjetima, tako da ćemo i na taj način pokušati spriječiti odljev mladih i školovanih ljudi iz Slavonskog Broda", najavio je gradonačelnik Duspara, dodajući kako ozbiljno računa na sredstva iz EU fondova.

Novo zaduženje Grada od 20 milijuna kuna
Obzirom da Grad više nije kreditno opterećen, jer je u prosincu ove godine isplaćena i zadnja rata kredita podignutog za obnovu Trga Ivane Brlić-Mažuranić, računa gradonačelnik i na novi kredit od HBOR-a, namjenski, za investicije u vodoopskrbu, toplinsku energiju, industrijske zone, komunalnu infrastrukturu, javni prijevoz, energetiku, cestogradnju, školstvo, socijalnu skrb. Na primjedbe pojedinih vijećnika kako je planiranih 2 milijuna kuna premalo za rad novoosnovanog Sveučilišta u Slavonskom Brodu, predsjednik Vijeća i ustrojbeni rektor Sveučilišta Roberto Lujić (SDP) slikovito je rekao kako „pripremamo ražanj, a zec je još u šumi“, podsjećajući na ustavnu tužbu Osječkog sveučilišta na zakon o Sveučilištu u Slavonskom Brodu.

Zajednički 'gurajmo' projekte za dobrobit Brođana
„I dalje nam je primarno smanjiti potrošnju, ostvariti uštede, osigurati jednaku ili veću razinu prava za socijalno ugrožene obitelji, raditi na novim projektima kako bi život građana bio što kvalitetniji i bolji. Prioritet će i dalje biti mladi, kao i rad na energetskoj učinkovitosti, pogotovo zgrada u vlasništvu grada, jer ćemo smanjiti potrošnje i izdatke i imati više sredstava za druge potrebe građana Slavonskog Broda", zaključio je gradonačelnik. HDZ-ovi vijećnici pitaju se kako možemo biti sigurni da ćemo dobiti tolike novce iz državnih i EU fondova kad još nemamo ni ministarstva ni Vladu, ni državni proračun, a ni pokazatelje o kakvim je projektima riječ. Odgovorio im je predsjednik Vijeća Roberto Lujić, pozvavši sve vijećnike da se izdignu iznad svojih stranačkih podjela, te da se potrude da ovi projektu prođu na državnoj razini, kako bi bili realizirani na dobrobit svih građana, bez obzira na to tko će formirati Vladu. „Jednoglasni moramo biti u trenutku kada se borimo za grad Slavonski Brod“, kazao je Lujić.

Aktualni sat manje od sata
Zimski tranzitni kamp za izbjeglice u Slavonskom Brodu neće postati stalni, jer u Hrvatskoj postoje mjesta gdje će biti stacionirani svi oni koji zatraže azil“ azao je gradonačelnik Mirko Duspara odgovarajući na pitanje s tim u vezi vijećniku Jozi Mišiću (HDZ) kojim je otvoren aktualni sat sjednice Gradskog vijeća. Kolegica mu Ljubica Maksimčuk, novoizabrana saborska zastupnica upozorila je na daljnju devastaciju skate parka, a Vatroslav Stojanović (HSP AS), na derutno stanje prometnica u naselju Livada kojima se zbog radova na podvožnjaku u Osječkoj odvija obilazni promet. Josip Samardžić (HDZ) zabrinut je što će biti s brodskom Općom bolnicom nakon smanjenja bolničkih kreveta za trećinu od dosadašnjeg kapaciteta, pitajući što može gradonačelnik učiniti da brodska bolnica ne bude jezičak na vagi na kojem će sve pucati. „Bolnica neće biti ukinuta, ali krajnje je vrijeme da svi zajedno učinimo nešto da zadržimo europske standarde“, kazao je Samardžić, na što mu je gradonačelnik Duspara rekao kako bi Županija kao osnivač bolnice trebala biti glasnija kad se u sanacijskom postupku sve ovo provodilo. Marijanu Šabiću (HSLS), skupina anonimnih građana dostavila je pismo u kojem traže očitovanje Grada o kako kažu, bezobrazno visokim cijenama grijanja, unatoč toplom vremenu u studenom. Gradonačelnik je rekao da cijenu plina određuje HERA, te da na anonimna pisma ne može odgovarati.
Ivica Vlašić/Brodski vjesnik