Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) glasovao je u Strasbourgu o dva prijedloga, na kojima je S&D-ov zastupnik Tonino Picula bio izvjestitelj u sjeni:
- prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o europskoj graničnoj i obalnoj straži
- prijedlogu o pooštravanju kontrola na vanjskim granicama pregledima relevantnih baza podataka

Podaci govore da je lani, u razdoblju od siječnja do studenog, oko milijun i pol ljudi ilegalno prešlo granice. Cilj prijedloga o europskoj graničnoj i obalnoj straži je osigurati integrirano upravljanje vanjskom granicom EU-a.
Na prvom prijedlogu usvojeno je svih 19 amandmana od kojih su najvažnija 3 kojima Picula poziva da „vanjske granice obuhvate kopnene i morske granice država članica te njihove zračne i morske luke, uključujući države članice na koje će se tek primjenjivati odredbe schengenske pravne stečevine o ukidanju unutarnjih granica“.

„Iznimno sam zadovoljan da su kolege većinom glasova podržale prijedlog o zaštiti svih vanjskih granica, čime se obuhvaćaju i hrvatske granice“, rekao je Picula.

Usvojen je i njegov amandman da bi europska granična i obalna straža trebala zamijeniti Frontex, kako bi se „osiguralo integrirano upravljanje europskim vanjskim granicama uz visoku razinu unutarnje sigurnosti u EU te istodobno očuvanje slobode kretanja“
Prijedlog o pooštravanju kontrola na vanjskim granicama pregledima relevantnih baza podataka odgovor je na povećanje terorističkih prijetnji u Europi nakon napada u Parizu, Kopenhagenu i Bruxellesu.
Zastupnik Tonino Picula je u amandmanima također pozvao na efikasniju razmjenu informacija među državama članicama i relevantnim agencijama Unije.

„Nadzor na vanjskim granicama i dalje je jedan od glavnih načina zaštite područja bez nadzora na unutarnjim i treba se provoditi u interesu svih zemalja članica. Zbog toga mi je posebno drago da su kolege većinom glasova podržale moje amandmane. Schengen se ne smije spašavati tako da se žicom ili direktivama izostave zemlje članica koje još nisu u potpunosti dio Schengena!“, istaknuo je Picula nakon glasovanja.
Cilj je sprečavanje svih vrsta prijetnji unutarnjoj sigurnosti država članica, neovisno o tome odakle prijetnja dolazi pa i kada takve prijetnje potječu od građana Unije. Procjenjuje se da je oko 5 000 stanovnika EU-a otišlo u zone sukoba i najvjerojatnije se pridružilo ISIS-u.
Potvrda jutrošnjeg glasovanja očekuje se na sljedećoj plenarnoj sjednici, a usvajanje Direktive do kraja lipnja.