Dječji vrtić Potjeh iz Slavonskog Broda dvostruki je slavljenik velikog izbora za najljepši i najbolji vrtić kojega je provela stranica Gradonacelnik.hr. u prosincu prošle godine. Vrtić koji je po prvi put sudjelovao u izboru jedan je od čak 11 slavonskobrodskih vrtića koji su se prijavili na izbor, i jedini je koji je osvojio dvije prestižne titule – trećeg najljepšeg i trećeg najboljeg vrtića u zemlji, piše Gradonačelnik.hr.

Titulu trećeg najljepšeg vrtića Potjeh je osvojio zahvaljujući glasovima svojih fanova, njih 1.824, dok je titulu trećeg najboljeg vrtića u zemlji zaslužio temeljem čitavog niza kriterija koji su se ocjenjivali – od kvadrature samog vrtića, broju odgajatelja po djetetu, kvaliteti prehrane, dodatnim programima, projektima, angažmanu u zajednici…. Vrtići su se natjecali svojim nadstandardima i kvalitetom usluge koju pružaju svojim polaznicima, a odluku o pobjednicima donijelo je stručno povjerenstvo – ravnateljica uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, viša savjetnica za predškolsko obrazovanje u Agenciji za odgoj i obrazovanje Luja Zamečnik,  te Zdravko Ivić ispred projekta gradonačelnik.hr.

Dječji vrtić Potjeh je novi, moderan gradski prostor za predškolski odgoj i nalazi se na Naselju Budainka u Slavonskom Brodu. Otvoren je u rujnu 2017. godine, a njegova ukupna površina je oko 600 m2. Za izgradnju i opremu vrtića Potjeh uloženo je 4,4 milijuna kuna, a osnivač je Grad Slavonski Brod. Niz je programa koje ovaj slavonskobrodski vrtić nudi svojim polaznicima, pa tako djeca u sklopu integriranog predškolskog programa mogu pohađati glazbene, likovne, sportske, dramske, ekološke i informatičke aktivnosti.

Programi su usmjereni na cjeloviti i razvojni pristup djetetu, uvažavanjem i poticanjem svih područja djetetovog razvoja, stvaranjem okruženja u kojem se poštuju dječja prava, integrativnosti sadržaja i aktivnosti radi poticajnog razvoja. Integrativnim programima poštuje se djetetova posebnost i osobnost gdje dijete kroz socijalne interakcije i aktivnosti je aktivni nositelj svog vlastitog razvoja. Predškolsko dijete uvijek ima pravo izbora hoće li, kada i koliko sudjelovati u aktivnostima’, kaže nam ravnateljica Marina Matković.

Tu je i program „Kreativna igra“ kojim putem umjetnosti razvijaju kreativne potencijale u djece kojima približavaju sadržaje iz područja likovne, glazbene, plesne, lutkarske, općenito scenske umjetnosti, a u cilju obogaćivanja životnog iskustva sada i u budućnosti.

Djeca u vrtiću Potjeh na izbor imaju i STEAM program čiji je cilj  poticanje cjelovitog razvoja djeteta uz podržavanje i njegovanje istraživačkog i otkrivačkog duha djece te njihovih prirodnih potencijala i sposobnosti koje su stvar znanosti općenito, a to je učiti o istraživanju na način da istražuju.  ‘Provođenjem ovog programa dijete se određuje kao jedinstveno, neponovljivo, cjelovito i kompleksno biće koje samokonstrukcijom, kao razvojnom akcijom, realizira svoju znanstvenu pismenost. Znanstvena pismenost podrazumijeva da djeca u okviru istraživačkih aktivnosti, osim usvajanja nekih praktičnih temeljnih znanja o načinima na koje funkcionira svijet koji ih okružuje, razvijaju i određene vještine i stavove iz područja znanosti’, kaže nam ravnateljica.

U Dječjem vrtiću Potjeh zaposleno je 6 odgojitelja na neodređeno vrijeme, pedagog, psiholog, zdravstvena voditeljica, kuhar , spremačice , te 2 osobe za njegu, skrb i pratnju.

‘Naše je polazište spoznaja da je djetetu najugodnije u sigurnosti i toplini svoga doma te zbog toga nastojimo osigurati djeci obiteljsku atmosferu u svakom trenutku boravka u dječjem vrtiću, kao i spoznaja da je dijete stvaralačko biće koje uči kroz igru, čineći i istražujući svijet oko sebe. Svakodnevno provodimo aktivnosti u skladu s potrebama, željama i mogućnostima djece i to kroz planirane aktivnosti, individualnim radom i radom na projektima, u suradnji s roditeljima i brojnim vanjskim suradnicima, te sa stručno – razvojnom službom. Prioritetno područje unaprjeđenja rada dječjeg vrtića u ovoj pedagoškoj godini se odnosi na kulturu Ustanove kao i na kvalitetu interakcija svih zaposlenika i korisnika usluga Dječjeg vrtića pa je sudjelovanje u ovom izboru za nas vrlo važno zbog vrednovanja stručnih službi (MZO-a i AZOO-a) od kojih smo dobili potvrdu da smo na “pravom putu” te učenje po uzoru …misleći na Dječji vrtić Vukovar 1, objekt Leptirić iz Vukovara i Dječji vrtić Lojtrica iz Velike Gorice kojima ovim putem čestitam na izvrsnosti. Iako je Dječji vrtić Potjeh otvoren prije tri godine i jako se puno radilo na kvaliteti pa i kvantiteti ponuđenih dodatnih i besplatnih programa za što bolji razvoj djece, uvijek ima prostora za novo učenje i djelovanje u skladu sa zahtjevima suvremenoga odgoja i obrazovanja, istovremeno njegujući kulturu i tradiciju okruženja u kojemu dijete živi’, kaže nam ravnateljica. Ističe kako je njihovo trajno usmjerenje kontinuirano istraživati (mijenjati i prilagođavati) odgojnu praksu u skladu s potrebama djece.

‘Zahvaljujemo od srca Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje i portalu Gradonačelnik.hr koji su prepoznali vrijednost našeg vrtića .

Svakom djetetu je njegov vrtić najljepši, ali zato odrasli mogu procijeniti koliko se u našim vrtićima radi na prostorno-materijalnom okruženju i estetskoj dimenziji. Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli svojim glasom . To je dodatni „vjetar u leđa“ našoj mladoj Ustanovi.

 Ponosni smo na našu gradsku upravu koja osluškuje naše potrebe i podržava nas u svim našim projektima. Veselimo se daljnjem radu i projektima kojima ćemo nastaviti promicati trud i ulaganje u podizanje vrtićkih standarda’, zaključuje ravnateljica trećeg najljepšeg i najboljeg vrtića u zemlji. (Marija Pulić Drljača)