Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je sasuo novu verbalnu paljbu prema Hrvatskoj. Ovoga puta osvrnuo se na broj ulica Mile Budaka u Hrvatskoj.

"U jednom hrvatskom gradu i dalje postoji ulica Mile Budaka, jednog od osnivača ustaškog pokreta. Kod nas takvih ulica nema, što samo govori više o "njima" nego o "nama". Prenio je uznemirenu izjavu Vučića srpski tabloid Kurir (govorio je u rujnu 2015.).

"Čovjek koji je svoj život položio za zakletvu i za zastavu nad kojom se zakleo je otprilike veliki problem, a nije problem terorista, pravosnažnom presudom osuđeni terorista kakav je bio Barešić. I to ne od strane srpskog, nego švedskog suda. A koliko ulica Mile Budaka imate? Neću dalje", rekao je Vučić.

Službeni Vučićev posjet Hrvatskoj odgođen je zbog zaoštravanja odnosa između dvije zemlje. Tenzije su podigle izjave srbijanskog ministra Aleksandra Vulina o građanskom ratu i otkrivanje spomenika majoru JNA-A Milanu Tepiću u Beogradu. Vučić je danas branio Tepića koji je za Hrvatsku terorist, a za Srbiju hero, piše Dnevnik.hr.

U Hrvatskoj danas desetak gradova nose ulicu po Mili Budaku što je povlačilo mnoge javne rasprave i kontroverze. Za neke je književnik, a za neke provodnih rasnih zakona u NDH i ratni zločinac. U svakom slučaju, Slavonski Brod je daleko najveći grad od svih nositelja naziva te ulice. Je li Vučić mislio na Slavonski Brod u toj izjavi teško je za predvidjeti. Podsjetimo, Split i Zadar su na sjednicama gradskog vijeća preimenovali ulice dr. Mile Budaka, dok je slavonskobrodsko gradsko vijeće taj prijedlog odbilo, unatoč preporuci tadašnjeg ministra Bauka.

S druge strane Budakova ulica u Slavonskom Brodu je i sjedište brojnih, ali i najvećih gospodarskih subjekata u županiji koji izmjenu naziva sjedišta, poslovne dokumentacije, kao i dodatnu korespondenciju s domaćim i inozemnim partnerima i ne gledaju s prevelikim odobravanjem.