General Ivan Čermak, vlasnik Croduxa koji je bio okarakteriziran kao krivac za zagađenje vode u Slavonskom Brodu, kaže da je dobio satisfakciju nalazom Državnog odvjetništva koji je dokazao da izlijevanje benzina prilikom testiranja produktovoda nije moglo biti uzrok zagađenja.

Crodux je inače testirao stari produktovod koji treba prenamijeniti kako bi kroz njega išao plin za rafineriju u Bosanskom Brodu i tako se treba smanjiti zagađenje zraka. Nakon što je na jednom mjestu produktovod pukao i u zemlju otišla nepoznata količina benzina, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara je prozvao Crodux.

Duspara je podnio i kaznenu prijavu, ipak protiv nepoznatog počinitelja.

- Kompletna struka od prvog dana zna da izlijevanje male količine benzina ne može biti uzrok zagađenja. Tlo je na tom mjestu glinasto i nepropusno i nikako nije benzin mogao biti uzrok zagađenja kilometrima daleko. Ne znam što jeste, ali nađeni su uzorci tijekom jednog dana teške nafte i masti za koje ne želim nagađati kako su se tamo našli - kaže nam Čermak.

Najavio je i da oni nastavljaju na svim pripremama za prenamjenu produktovoda na jesen. Koristit će se samo trasa postojećeg produktovoda, a u njega će biti uvučena nova cijev jer je zaključeno da je postojeći neadekvatan i propao. Ali Čermak nije zaboravio prozivke Duspare.

Cijeli tekst pročitajte na 24sata.hr