Aktualni gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara na čelu grada je od 2005. godine. Te davne 2005. godine postao je gradonačelnik isključivo kao projekt koalicije HDZ-a i HSP-a. Tadašnji čelni ljudi tih stranaka Zdravko Sočković i Tomislav Vlajnić su dogovorili da će na mjesto gradonačelnika postaviti do tada anonimnu političku gradsku figuru Mirka Dusparu.

Dvije godine kasnije koalicija puca i 2007. dolazi do izvanrednih izbora nakon čega Mirko Duspara postaje apsolutni vladar Slavonskog Broda. U 10 godina mandata Mirko Duspara je promjenio niz suradnika i koalicijskih partnera, a nakon velikog raskola u HSP-u koji se razgranao na tri frakcije, Duspara je pronašao najtvrđe saveznike na lijevoj strani političke klackalice Slavonskog Broda, u SDP-u.
 

Uređenje grada vidljivo na svakom koraku

Danas Slavonski Brod izgleda sasvim drugačije nego prije 10 godina kada je Duspara ozbiljnije preuzeo kormilo grada. Vizualno grad je promjenjen na bolje, uredili su se određeni sustavi koji su Brodu donijeli i titulu najljepšeg kontinentalnog grada u Hrvatskoj, infrastruktura se podigla na višu razinu, a u njegovom mandatu su odrađeni i krucijalni projekti grada bez obzira što neki od njih nisu napravljeni njegovom zaslugom.

 

Duspara je izgradio bazene na Vijušu, dok je podvožnjak u Osječkoj ulici završen zahvaljujući bivšoj vladajućoj garnituri SDP-a, Dvorana Vijuš zahvaljujući vladajućoj garnituri HDZ-a, točnije za vrijeme vladavine Jadranke Kosor, a u zadnje vrijeme smo živi svjedoci pravoj eksploziji kružnih tokova po gradu koji su produkt kako gradske tako i državne vlasti. Isto tako za napomenuti je u pozitivnom kontekstu i izgradnja vrtića u Slavonskom Brodu, izgradnja i rekonstrukcija škola i školskih dvorana.

Slavonski Brod jedan od najsiromašnijih hrvatskih gradova

Ipak. Za vrijeme 10. godišnje vladavine Mirka Duspare osim vizualno daleko ljepšeg i na prvi pogled ugodnijeg mjesta za življenjem, Slavonski Brod je postao jedan od najsiromašnijih hrvatskih gradova. Tako je prema podacima Instituta za javne financije, od 128 gradova, Slavonski Brod pao na 99 mjesto i uvrstio se u društvo najsiromašnijih gradova u Republici Hrvatskoj sa svega 2.314,00 kn po glavi stanovnika.

Za usporedbu, Nova Gradiška se nalazi u daleko boljem položaju, točnije na 65. mjestu sa 3.223,00 kn po glavi stanovnika. Od Brođana su bogatiji čak i građani Pakraca, Drniša... a građani grada slične veličine Sisaka se nalaze na 61.mjestu. ( Izvor podataka ).
 

Iz grada je za vrijeme Dusparinog mandata iselilo 13% stanovništva

 

Demografski podaci su također poražavajući. Grad je u posljednjih 12 godina vladavine Mirka Duspare napustilo nešto više od 13% stanovništva. Konkretno prema podacima iz PU Brodsko-posavske, na početku Dusparinog mandata 31.12.2005 u gradu je živjelo 74.485 stanovnika, dok podatak iz kraja prošle godine, točnije 31.12.2016 govori kako u Slavonskom Brodu živi 10.000 stanovnika manje, točnije, trenutno u gradu živi 64.731 stanovnika. Ovim podacima ide još jedan bitan i vrlo interesantan podatak u prilog, a to je kako većina građana koji su emigrirali iz Sl. Broda nije otišla u inozemstvo, već u druge gradove u Republici Hrvatskoj gdje su nastavili sa svojim životom.

U posljednjih 10 godina nikakva značajnija investicija nije ušla u Slavonski Brod ako izuzmemo ekspanziju tgovačkih centara koji se otvaraju prema strategiji i globalnijoj borbi za udio na tržištu a ne zahvaljujući privlačenjem od strane lokalnih vlasti. Poduzetničke zone su prazne i poludovršene, sredstva povučena EU projektima nisu vrijedni spominjanja, jer gotovi i nema, a s obzirom da je prema novoj metodologiji pad nezaposlenosti daleko manje od pada odlijeva stanovništva, iskreni podaci bi mogli biti daleko katastrofalniji.

Što se tiča cijene života, ona je znatno poskupila. Osim cijena na koje nikako nije mogla utjecati lokalna politika jer dobar dio skupog života su zaslužne sve državne vlasti a koje su daleko poskupile život građana cijele države, gradska poduzeća u Dusparinom mandatu su znatno poskupila svoje usluge, krenuvši od potrošnje vode gdje su građanima računi skočili od 50% pa čak i do 100%, pa sve do potrošnje plina, a pogotovo je prisutno veliko nezadovoljstvo građana koji koriste usluge grijanja gradske toplane koje su im nekoliko puta poskupile.

Sport, kultura i ostali društveni sadržaji koji obogaćuju slavonskobrodsku svakodnevnicu su se marginalizirali na lokalnoj razini.

U daljnjoj anketi pitamo vas koliko ste zadovoljni sa kvalitetom života u Slavonskom Brodu nakon 10 godina vladavine gradonačelnika Mirka Duspare