Od 27. srpnja na snazi je novi Zakon o kaznenom postupku (ZKP), koji je izazvao veliku buru u pravosudnim krugovima, naročito zbog toga što jamčevina više neće biti moguća za osumnjičenike koji su u istražnom zatvoru zbog bilo kojeg razloga, osim ako je riječ o opasnosti od bijega, piše Glas Slavonije.
Novim odredbama Zakona o kaznenom postupku otežava se postupanje obrane u pogledu pritvora. Izlazak iz istražnog zatvora moguć je jedino u slučaju opasnosti od bijega, a ostalo sve nestaje. Nema više drugog razloga kao prije da možeš jamčevinom osigurati klijentu izlazak iz istražnog zatvora. Dakle, Državno odvjetništvo može “razvući” broj svjedoka na nekoliko mjeseci, a ako se odredi istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke, osumnjičenik vječno može sjediti u istražnom zatvoru - kaže osječki odvjetnik Radan Kovač. Kako dalje dodaje, ne daj Bože da je neki svjedok nedostupan ili je u inozemstvu pa dolazi u Hrvatsku dva puta godišnje, pa ga se mora čekati.

"Novim ZKP-om vraćamo se unatrag. Sada sudovi imaju obvezu revidirati sva rješenja gdje su uz jamstvo pušteni osumnjičenici, a postupak istrage traje. Moraju provesti reviziju svih tih rješenja i u slučaju da nađu okolnosti koje odskaču od ove zakonske izmjene, mogu ukinuti rješenja i vratiti osumnjičenike u pritvor.", dodaje odvjetnik Kovač

Uz opasnost od ponavljanja djela, utjecaja na svjedoke, te opasnosti od bijega, četvrti razlog za određivanje istražnog zatvora bila je težina kaznenog djela za koje je osoba osumnjičena. Osim za najteže zločine, u svim se tim slučajevima do sada uz jamčevinu moglo izići iz istražnog zatvora. Sudovi će u roku od 60 dana morati revidirati sva rješenja o istražnom zatvoru i o svakom, koje nije doneseno zbog opasnosti od bijega, donijeti novu odluku.
Kako je najavljeno iz Ministarstva pravosuđa, nakon što je izmjene ZKP-a Vlada uputila u saborsku proceduru u veljači ove godine, jedna od novosti je i to što će državni odvjetnik moći hitne dokazne radnje prepustiti policiji koja će moći samostalno snimati, odnosno uzimati iskaz, te će te snimke biti dokaz u kaznenom postupku. Do sada se to moglo učiniti tek po nalogu državnog odvjetnika. Sabor je prihvatio izmjene novog ZKP-a početkom srpnja.