Svečanim polaganjem vijenca na spomen pluču Miji Čorak Slavenskoj danas su otvoreni 14. Dani plesa Mije Čorak Slavenske. Bila je najveća hrvatska balerina svih vremena i jedna od najutjecajnijih umjetnica svog vremena. Kako njezino ime ne bi otišlo u zaborav, posljednjih 14 godina 20.veljače, na rođendan hrvatske primabalerine, u Slavonskom Brodu se organiziraju Dani plesa Mije Čorak Slavenske.

Dani plesa tradicionalno započinju svečanim postavljanjem vijenca na spomen ploču na rodnoj kući poznate hrvatske balerine u Ulici Ante Starčevića, a nakon toga u KKD „ Ivana Brlić- Mažuranić“ održana je Plesna večer u čast primabalerine Mie Čorak Slavenske.

„Nakon što smo prošle godine proslavili njezin 100. rođendan i podignuli ljestvicu kulturnih događanja, ove godine smo uspjeli nastaviti istim tempom. Postavili smo vijenac na spomen ploči njene rodne kuće, a nakon toga su krenuli prvi plesni programi gdje su nam se predstavili Brodski leptirići. Nadamo se da se među tom brojnom djecom nalazi neka buduća Mia Čorak Slavenska. Posebno smo sretni što mala djeca znaju više o Miji nego mnogi odrasli Brođani, tako da se ovaj trud doista isplati. Tu su i gosti iz Požege, prvi puta je s nama plesna škola iz Rijeke, dok su s našim plesačima plesali i studenti plesnog odjela Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba, tako da ima djece od 4 do 24 godine. U srijedu ćemo u Gradskoj knjižnici predstaviti Zbornik prošlogodišnjeg interdisciplinarnog skupa posvećenom Miji Čorak Slavenskoj te još jednom prikazati film „Mia, a Dancer's Journey“ koji je dobitnik Emmy nagrade za najbolji dokumentarni film 2014. godine. Središnji događaj je u četvrtak kada će biti upriličena Gala večer gdje ćemo ponovno okupiti predstavnike sva četiri nacionalna baleta iz Hrvatske, a ravnatelj zagrebačkog baleta g. Jakovina ponudio nam je ekskluzivu – najljepše točke iz baleta Labuđe jezero koji će imati premijeru tek u ožujku u Zagrebu. HNK iz Osijeka će nastupiti s ulomcima iz predstave Fortuna na čuvenu glazbu „Carmina Burana“ Carla Orffa, a nakon toga sa solo točkama i duetima predstavit će se splitsko i riječko kazalište“, rekao je ravnatelj KKD-a Hrvoje Špicer te dodao kako je prije 14 godina bio organiziran tek jednodnevni program, a nakon toga je sve počelo rasti da bi danas došlo do sedmodnevnog programa.

„Nakon prve godine uslijedio je prvi poziv Maje Đurinović i tiskanje prve monografije o Miji čiji je Matica Hrvatska iz Slavonskog Broda suizdavač, potom je stigao poziv Jakova Sedlara koji je snimio prvi dokumentarni film o Miji – „Slavenska Nostra“. Nakon toga su uslijedila sve veća gostovanja baletnih ansambala iz Zagreba („Mačak u čizmama“, „Labuđe jezero“…) i Splita („Bajadera“, „Đavo u selu“…), a danas imamo 7 dana programa s 10-ak plesnih nastupa“, napominje.