Ovog vikenda na prostoru tvrđave Brod održavaju se središnji sadržaji 52. Brodskog kola, najstarije smotre folklora u Hrvata. Sve je počelo godišnjim koncertom  Folklornog ansambla Broda, ali i 21. smotrom "Šokačka se grana vije" koja je okupila nekoliko gostujućih folklornih društava.

"Brodsko kolo je u svoje redovne programe uvrstilo prije nekoliko godina svečani koncert FAB-a s gostima. Prigoda je to da vidimo brodske folkloraše svih uzrasta, sve ansamble i vidimo što su učili i naučili", istaknuo je predsjednik FAB-a Josip Perčević koji je ujedno i na čelu organizacije Brodskog kola.

Osim onog profesionalnog ansambla LADO u Hrvatskoj postoji mnoštvo amaterskih folklornih društava i zbog kojeg možemo reći da je misija u potpunosti uspjela, a to je sačuvati i promicati tradicijsku kulturu. Važna je i međusobna suradnja društava zbog koje i mladi rade na očuvanju folklora i narodnih nošnji. Kako je istaknuo Tihomir Slivka, tajnik i producent HKUD-a Osijek 1862, riječ je o  bogatstvu koje nema niti jedna zemlja u svijetu.

Vidimo se, stoga, ovog vikenda u tvrđavi Brod. U subotu je na rasporedu od 19 sati Folklorna večer, a u nedjelju 52. smotra izvornog folklora i revija hrvatskih narodnih nošnji.