Pred nama je 10. po redu SB GRAFFITI FEST. Već tradicionalna manifestacija pod organizatorskom palicom Kreativne Udruge Mladih(nevladine, neprofitne organizacije koja zagovara i promiče interese i dobrobit mladih) i njenog predsjednika Zlatka Dujmića, i ove godine dovesti će najbolje graffiti majstore iz Hrvatske i drugih zemalja. Valja naglasiti kako je ovaj festival posvećen gradu Slavonskom Brodu, njegovim znamenitostima i poznatim Brođanima, koji su promicali ime našega grada, a nastao je u suradnji s PU brodsko-posavskom, gradom te ostalim institucijama i medijima. Fest se nalazi i u udžbenicima sedmih razreda osnovnih škola, gdje je istaknut kao jedinstveno događanje, a svake godine okuplja sve veći broj posjetitelja i majstora graffitera.

Razgovarali smo s predsjednikom udruge, Zlatkom Dujmićem koji nam je rekao što možemo očekivati na ovogodišnjem GRAFFITI FESTU…

Pred nama je 10. po redu Graffiti fest, vjerujemo kako ste ponosni, jer možemo reći da ovaj festival prelazi u tradicionalnu manifestaciju? Zna li se službeni datum održavanja Graffiti festa? SB Graffiti Fest je najtradicionalniji i najdugovječniji festival graffita na ovim područjima. Ove godine obilježavamo 10 godina postojanja koje smo organizirali bez prekida što je stvarno veliki uspjeh. Službeni datum ovogodišnjeg festa je 26.08.2017.

Svaki dosadašnji Graffiti fest je vođen određenom temom, koja je ovogodišnja tema kojom će biti vođeni graffiteri, i koji prostor Grada će ove godine biti oslikan stručnom rukom graffitera?
Pa svi festivali su do sada bili planski osmišljeni, tako da budu što pristupačniji ''običnim ljudima'' i da ljudi djela na zidu što jednostavnije shvate i prihvate. Naravno, to je kroz godine organizacije i sazrijevanje postajalo sve veće i ljepše. Ove godine bi trebali oslikati podvožnjak u Kumičićevoj, mjesto gdje su nastali prvi graffiti u Sl.Brodu, a ujedno i osvježiti kompletnu stranu podvožnjaka, što bi bio nastavak na festival koji je organiziran tamo prije 4. godine. Dok ovo pišem kao da je jučer bilo. Ovogodišnji festival smo posvetili Klepetanu i Malenoj, s obzirom na dugovječnost njihove ljubavne priče, pa ćemo vidjet kako to izgleda u svijetu graffita.

Slavonski Brod je svake godine mjesto okupljanja ponajboljih hrvatskih, ali i inozemnih graffitera. Možete li nam reći, koji će sve graffiteri ove godine posjetiti Slavonski Brod i sudjelovati u ovom festivalu?
Kao i svake godine doći će nam već naši tradicionalni gosti iz nekoliko zemalja. Iako je jubilarna godina ipak ćemo ići sa malo skromnijom organizacijom cijele priče tako da će ukupno doći oko 15-tak graffitera.

Znamo kako Grad Slavonski Brod podržava i pohvaljuje ovaj projekt Udruge, imate li potporu i nekih drugih institucija?
Podržavaju nas razne institucije policija, škole, vrtići, čak je u zadnjih nekoliko godina sve više i češće i privatni sektor sve više uključen.

Sav potrebni materijal koji koristite za oslikavanje, nabavljate sami ili je osiguran od strane sponzora ovog festivala?
Materijal nabavljamo i plaćamo iz vlastitih sredstava, jer ako je sponzoriran postoje neki uvjeti koje sponzori traže i onda može uništiti čari samog festivala.

Osim dobrih radova(crteža) poznatih graffitera koji će uljepšati još jedan dio našeg Grada, što nas još očekuje na ovogodišnjem festu?
Nadam se da nas prije svega očekuje lijepo vrijeme, bit će tu i glazbeni program za koji će se pobrinuti DJ Dida i Jaxx Pot te volonteri i druženje sa graffiterima.

I sami ste zaljubljenik u graffite, kao i jedan od glavnih aktera ovog festivala, hoćete li se i sami pridružiti kolegama graffiterima u oslikavanju?
Da i sam sam zaljubljenik u graffite i stvarno ih volim, ali ove godine se neću uključiti u crtanje kao ni prethodnih par, jer organizacija (dio koji se ne vidi) traje već nekoliko mjeseci, a i ja sam samo čovjek, ne stignem jednostavno na sve strane. Ove godine ću se samo družiti sa crtačima i posjetiteljima.

Dajana Čavčić

Foto: Ivica Krpan