Na kupalištu Poloj predstavljeni su danas rezultati ovogodišnjih podvodnih arheoloških istraživanja. Do sada je iz rijeke izvučeno nekoliko desetaka crepulja, posuda ravnog, izrazito velikog dna, rađenima na ručnom lončarskom kolu. Podvodni arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda, uz tehničku pomoć ronilaca Kluba podvodnih aktivnosti „Marsonia“ iz Slavonskog Broda, zaštitili su ovo podvodno arheološko nalazište kako ga voda i riječni nanosi ne bi oštetili, a sredstva za zaštitu nalazišta osiguralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Voditelj istraživanja Krunoslav Zbučić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda kaže kako su pronađeni predmeti dio broda koji je u vrijeme Turaka plovio Savom, prenosi Soundset Brod.

"Za sada se sav materijal nalazi na jednom mjestu i imamo jedan komad drvene daske za kojeg vjerujemo da je dio brodske konstrukcije. Vjerujemo da ćemo ove i sljedeće godine uspjeti naćibrodsku kontrukciju. Većina materijala je zbog svoje nedostupnosti i pronalasku na riječnom dnu bolje je sačuvan nego nekakav predmet na otvorenom ili oranici gdje se, pogotovo oranjem, usitni i uništi. Imali smo sreću da je 90% pronađenih predmeta u odličnom stanju tako da ćemo moći odrediti tipologiju samih predmeta", kaže.

Prošle godine su pronašli nise, a ove godine duboke posude i to s ručkom što se rijetko pronalazi na ovakvim iskapanjima. Na nekim predmetima vidljiva je zvjezdica koja označava pečat lončara koji je radio na izradi ovih keramičkih posuda. Ogroman posao rade i brodski ronioci.

"Uvjeti su ove godine otežani z razliku od prošle i pretprošle godine. Vidljivost je puno lošija, te možemo vidjeti ispred sebe pola metra, pa čak i 20 centimetara. Pored svih redovnih aktivnoti bavimo se sada i ovime, učimo uz našeg Krunu i to je to", rekao je predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia Robert Kalanj.

Sredinom srpnja 2017. nastavljeno je podvodno arheološko istraživanje ovoga dragocjenog lokaliteta, financirano također sredstvima Ministarstva kulture. Voditelj projekta ovoga puta je Muzej Brodskog Posavlja, u čijem će stalnom postavu biti prezentirani građa i podaci. Proteklih dana između 4 i 6 ronilaca dnevno posjećuje ovo arheološko nalazišta ne bi li izvadili što više predmeta, ali i osiguravali samo mjesto pronalaska. 

Foto: Soundset Brod