Slavonski Brod sinoć je po sedmi put za redom ugostio mlade etno glazbenike iz raznih zemalja, njih 14 članova orkestra Ethno Croatia on the road i polaznika ethno kampa, koji su i ove godine u okviru programa Brodskog glazbenog ljeta oduševili brojne Brođanke i Brođane izvedbom zanimljivih tradicionalnih pjesama i melodija iz zemalja iz kojih dolaze. Svirali su i pjevali mladići i djevojke iz Njemačke, Švedske, Estonije, SAD-a, Engleske i naravno Hrvatske.

„Ovo je već 10. izdanje hrvatskog etno kampa – Ethno Croatia on the road, koji je sedmi put u Slavonskom Brodu, a prije ovog koncerta nastupili smo još u Pazinu, Gornjoj Stubici, te u Grožnjanu u Istri, gdje je sve i započelo prije deset godina. Nakon Slavonskog Broda čeka nas još nastup u Zagrebu“, rekao nam je Nenad Kovačić, koordinator Ethno Croatia on the road.

Podsjetimo, riječ je o projektu je Hrvatske glazbene mladeži koji za cilj ima širenje znanja o hrvatskoj tradicijskoj glazbenoj kulturi, ali i o nasljeđu drugih kultura čiji baštinici sudjeluju u ovom međunarodnom kampu. Kroz učenje glazbenih tradicija drugih, mladi ljudi uče o jednakosti, toleranciji i demokraciji.

Cijeli koncept osmišljen je još prije 26 godina u Švedskoj, gdje su mladi Šveđani počeli poticati vršnjake da se zainteresiraju za tradicijsku glazbu svoje zemlje, ali i drugih zemalja, želeći na taj način širiti učenje o kulturama i glazbenoj tradiciji drugih naroda. „Upravo je učenje o različitostima i prihvaćanje razlika jedan od ciljeva ovih etno kampova, a sam koncept ne zahtjeva niti uvjetuje ikakve dokaze o predznanju sviranja nekog instrumenta, nego je bitan interes i želja da se uči nešto novo. Sudionici sa sobom donesu instrumente, melodije ili pjesme zemalja iz kojih dolaze, koju onda svi međusobno uče i obrađuju kroz zajednički aranžman, stoga je i zvuk orkestra poseban, gdje do izražaja dolazi nešto drugačije i više od klasične tradicionalne ili folklorne melodije“, kaže Nenad Kovačić. U svijetu danas ima 20-ak etno kampova, a neki od članova Ethno Croatia on the road bili su u Indiji, Čileu, Australiji, Švedskoj….

Zanimljivo, i među malobrojnim glazbenicima polaznicima etno kampa iz Hrvatske, nema nikoga i Slavonije, pa članovi orkestra pozivaju talentirane Slavonke i Slavonce neka im se pridruže. „Svi glazbenici iz Slavonije, između 18 i 30 godina starosti, koje zanima tradicijska glazba, a sviraju neki od akustičnih instrumenata ili pjevaju, dobrodošli su na ovaj međunarodni etno kamp“, poručuje Nenad Kovačić.

Jedna od umjetničkih voditeljica orkestra je Maise Greenwood, violinistica iz Engleske. Ona je glazbenica koja puno putuje i profesionalni lingvist, provela je puno godina učeći melodije i jezike širom svijeta nastupajući, priređujući predstave, pohađajući etno kampove i svirajući na opsežnim glazbenim projektima. Bila je umjetnički voditelj na Ethno Flandrija, Ethno Francuska i Ethno Danska. Drugi put je, kaže, u Slavonskom Brodu i ističe sve najljepše impresije o gradu. „Veliko mi je zadovoljstvo ponovno biti u Hrvatskoj, i svirati još jednom u Slavonskom Brodu, pred vrlo gostoljubivom publikom koja uživa u našoj glazbi i kad vidimo tako lijepu atmosferu, onda i mi uživamo još i više. Ove godine nas je nešto manje nego prošle, ali smo jako dobri“, kaže Maise Greenwood.

Ivica Vlašić