Jučer je u prostorijama Gradske knjižnice Slavonski Brod promocijom zbirke Sati od pijeska pjesnikinje Marije Mišić otvoren Mjesec hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog).

Kišovito vrijeme nije ljubitelje poezije spriječilo da učestvuju u sinoćnjem događanju te je publika bila brojna. Program je otvorio Ilija Matić, urednik autoričine prve knjige upoznavši nas s nakladnikom, Udrugom Aldo (Slavonski Brod) te osvrnuvši se na pjesništvo Marije nekad i sad. Nakon predstavljanja autorice i nakladnika, o knjizi je progovorila Valentina Kadić, urednica, i predstavila nam ju kroz odabrane misli dviju recenzentica. Prenijela je riječi Elmire Kadušić, prof., i između ostalog rekla kako stih u ovoj zbirci nastupa tamno i sjetno, dižući se iz prašine, iz kiše ili snijega, uranjajući u prirodu i stapajući se s prirodom čovjeka te tako vara prve poglede. Varka kojom se igra, ogleda se u doživljaju svijeta koji postavlja granice, otkucava minute, pokazuje trajnost, prolaznost, čežnju, a onda ih magično sve pobriše i prevali u bezgraničnost.Ta magija je moć mišljenja, koja prevazilazi granice čovjeka, odvoji se od tjelesnosti i popne se među zvijezde odakle može trajati.

Ponovila je Valentina također i riječi recenzentice Helene Marić, prof., zaključujući - pjesme su ove pune rastanaka i sastanaka, svjesne prolaznosti, svjesne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, svjesne vječnosti. Prolaznost vremena privlačna je tema poput pješčanog sata koji te mami da prvo djetinjim očima gledaš osipanje pijeska nesvjestan prolaska vremena, a sazrijevanjem isti sat promatraš svjestan vječnosti koja je sve proživljeno zapisala u Satima od pijeska.
Dogođaj su animirali mladi iz Doma molitve, Slavonski Brod. A osim u zvucima gitare i njihovoj pjesmi, posjetitelji su mogli uživati i u stihovima pjesama koje je čitala sama autorica, Marija Mišić.