Jubilarni 10. po redu Festival amaterskih kazališta ove će se godine održati od 4. rujna do 9. rujna, a posjetitelji će imati priliku pogledati ukupno sedam kazališnih predstava.

S obzirom da je riječ o jubileju, ovaj festival će okupiti nagrađivane predstave pa je stoga njegov moto „FAK TEN, WINNERS AGAIN!“ . Kao i ranijih godina, sve predstave će biti izvedene na platou ispred kazališno-koncertne dvorane, a bit će i dodijeljene nagrade za najbolju glavnu, sporednu mušku i žensku ulogu, za najbolju režiju, kostimografiju, scenografiju, a predstava s najvišom ocjenom publike osvojit će Grand Prix FAK-a.

U natjecateljskom dijelu nastupit će Hrvatsko kazalište Travnik s predstavom "Pobuna u kokošinjcu", Dramksa skupina "Babe" iz Slunja s predstavom "Umfal", Bjelovarsko kazalište i "Sutra pripada meni", Gradsko kazalište Vitez sa svojim "Svastikama" te članovi Pozorišta "Raša Plaović" iz Uba s "Portretom". Na ponoćnoj premijeri 8. rujna, kao poklon građanima, članovi kazališta "Slavonski Brodvej" izvest će predstavu "Medved", A.P.Čehova u režiji Roberta Raponja, dok će izvan konkurencije, 9. rujna na dodjeli nagrada, pred brodskom publikom, nastupiti glumci iz Vukovara s predstavom "Hebemu miša". 

DAN PRVI
04. rujna 2017. (ponedjeljak)
Hrvatsko kazalište TRAVNIK – POBUNA U KOKOŠINJCU
Predstava je rađena po motivima filma "CHICKEN RUN", čiju adaptaciju i režiju potpisuje Anto Bilić.
Predstava "Pobuna u kokošinjcu" govori o životu u kojem mi živimo, a koji je pun zavisti, neiskrenosti, prožet lošim međuljudskim odnosima, a na kraju nas u svakom od navedenih slučajeva čeka smrt, bez obzira na trenutačnu sreću i uspjeh. Za stariju publiku ovo je istina o današnjici, a za djecu ovo je samo bajka.

DAN DRUGI

05.rujna 2017. (utorak) – Gradsko amatersko kazalište Županja – TRI JABLANA
U Drami „Tri jablana“ Snježana Puljić donosi vrlo emotivnu priču o majci kojoj pokojni sinovi dolaze „s onoga svijeta“ i kroz taj susret ona se vraća ne samo u zajedničku prošlost već i u trenutke njihove smrti. Najveća težina predstave je naravno na glavnoj glumici koju igra sama autorica velikom disciplinom koja ni u jednom trenutku ne dozvoljava da gluma krene prema patetici. Fini prelazi od bolnog plača kamenog lica do ozarenosti kad se sjeća lijepih trenutaka publiku ne ostavljaju ravnodušnom. Prizori prošlosti, praznina u sadašnjosti, melankolična slavonska pjesma što ju s vremena na vrijeme pjeva jedan od sinova koji je i u stvaranom životu volio pjevati pridonosi atmosferi. U vremenu u kojem se bojimo emotivnosti ova predstava ne srami se pokazati i ogoliti bol koja je potresna jer je izvedbeno čista, nepretenciozna i ne igra na prvu loptu.

DAN TREĆI
06.rujna 2017. (srijeda) – Bjelovarsko kazalište, SUTRA PRIPADA MENI
Društveno angažirani tekst nastao na temelju drame Konstantina Kostjenka: »Hitler i Hitler«. Težak je to tekst koji govori o fenomenu animacije masa i mehanizmima kojima ideologije budu prihvaćene. No, to je i vrlo slojevit tekst koji se dotiče i uloge pojedinca kao nijemog svjedoka koji samo radi svoj posao.

DAN ČETVRTI
07.rujna 2017. (četvrtak) – GRADSKO KAZALIŠTE VITEZ – SVASTIKE
Nova urnebesna hit komedija iz kazališne radionice Gradskog kazališta mladih Vitez, osvaja publiku gdje god da se igra. „Svastike“ su predstava o ratu bez pušaka, granata i sličnih naprava namijenjenih za ubijanje. Tu i tamo scenom preleti poneka krpa, koja ima za cilj pogoditi nekoga, ali ništa strašnije od toga. Ovdje je riječ o ratu u kući, o borbi za vlast nad kraljevstvom koje se zove “dom” i ima svega nekoliko stanovnika. Publika ima priliku pratiti zanimljivu i komičnu obiteljsku priču, te vidjeti zanimljive strategije za osvajanje teritorije u vlastitom domu. Četiri, a u konačnici, možda, i pet žena protiv dva muškarca pokušavaju dobiti potpunu kontrolu nad „protivnikom“. Tko će na koncu biti uspješniji pogledajte u ovoj odličnoj predstavi Gradskog kazališta mladih Viteza. Brojne osvojene nagrade na raznim festivalima, među kojima nagrade publike i stručnog žirija za najbolju predstavu na festivalima u BiH i Hrvatskoj, garantiraju vrhunski užitak i na 10-om FAK-u.
Predstavu je režirala Mirna Matković.

DAN PETI
08.rujna 2017. (petak) - Pozorište „RAŠA PLAOVIĆ“, Ub, RS - PORTRET
Pozorišni amaterizam na Ubu ima tradiciju dugu više od 140 godina. Borivoje Stojković, historičar srpskog pozorišta, piše da je šapčanin Miša Dimitrijević počeo glumačku karijeru 1870. godine u diletantskoj družini na Ubu. Međutim, istraživanjem Zdravka Rankovića, utvrđeno je da Miša Dimitrijević počinje glumačku karijeru 1873. godine, i ova godina se uzima kao početak pozorišnog života na Ubu. Uočavaju se tri perioda: prvi je period amaterskog pozorišta koji traje od 1873. do 1945. godine, drugi period Kulturno-umjetničkog društva „Abrašević“ koji traje od 1945. do 2000. godine i treći period je djelovanje Pozorišta „Raša Plaović“ koje nastavlja da njeguje tradicije pozorišnog amaterizma u opštini Ub.

Ponoćna premijera - poklon građanima
MEDVED, A.P.Čehova, kazalište „Slavonski Brodvej“ u režiji prof. Roberta Raponje
Izvođeni tekst je ruskog pisca svjetske slave Antona Plavloviča Čehova, a glumcima jedan od najvećih projekta. Glumom su nastojali gledateljima približiti Čehovljev tekst, koji je kako kažu itekako suvremen. Brodskoj glumačkoj, već otprije poznatoj ekipi s Matejom Safundžićem i Lukom Stilinovićem, pridružila se i Katica Šubarić, a na samoj predstavi je radio poznati i nagrađivani hrvatski redatelj Robert Raponja.
Pregršt scena koje podsjećaju na standardne probleme društva, ljudske slabosti i borbe sa samim sobom i okolinom i ovaj puta možete pogledati u ponoć u CENTRU MLADIH, Starčevićeva 11.

DAN ŠESTI
09. rujna 2017 (subota) - Scena MARTIN, Hrvatski dom Vukovar HEBEMU MIŠA,
izvan konkurencije na dodjeli nagrada
Naslov predstave je "Hebemu miša!"
"krimi komedija prema motivima 'Mišolovke' Agathe Christie" Režija Dalibor Jurišić,
igraju Dragana Žarković, Ivan Jakubovski, Dario Vukas, Tijana Pavliček, Željko Mandić, Anita Vukas, Robertina Tekmetarović, Davor Babić.
Kazališna družina Scena Martin (Hrvatski dom Vukovar) - skraćeno: Scena Martin, Vukovar.

 

Sve predstave počinju u 20.15 sati na platou KKD Ivana Brlić Mažuranić, osim ponoćne premijere, Medvjed, koja se igra u ponoć u Centru mladih, Starčevićeva ulica 11 i dodjele nagrada i predstave u čast pobjednika, u KKD Ivana Brlić Mažuranić u subotu navečer 09. rujna 2017.