Predstava „Maturanti“ oduševila stručni žiri 30. Smotre kazališnog stvaralaštva u Retkovcima

Silvio Stilinović – dobitnik nagrade za najuspješniju režiju za predstavu „Maturanti“ Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod

U Hrvatskom domu kulture u Retkovcima (poznatoj kazališnoj Mekki), u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ovih dana završena je 30. Smotra kazališnog stvaralaštva. Respektabilna smotra koja je ove godine, na daskama koje život znače, ugostila sedamnaest predstava. Jedna od njih bila je i predstava „Maturanti“ Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod koja je već odavno osvojila srca kako našeg grada, tako i srca mnogih hrvatskih i inozemnih gradova.

Tijekom Smotre, predstava „Maturanti“ našla se u društvu najboljih domaćih i inozemnih amaterskih kazališta, kao što su Gradsko kazalište mladih Vitez, Pozorište „Branislav Nušić“ iz Šida, Teatar „Fedra“ iz Bugojna i mnogi drugi. Stručni žiri činila su eminentna imena kazališnog svijeta: Areta Ćurković, glumica u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, doc. dr. sc. Alen Biskupović, teatrolog, kazališni kritičar i docent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i doc. art. Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, docent na Odsjeku za kazališnu umjetnost na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Upravo oni odlučili su uručiti nagradu za najbolju režiju za predstavu „Maturanti“ Silviju Stilinoviću. Također, „Maturanti“ su nagrađeni u Kategoriji najuspješnije predstave prema ocjeni prosudbenog povjerenstva. Glumcem večeri proglašen je Moreno Mijatović.

Kako Kazalište Retkovci imaju dugu povijest i tradiciju koju profesionalno i s ljubavlju njeguju, samim time kriteriji Smotre su izrazito visoki. Umjetnički voditelj SKM-a Silvio Stilinović i glumačka postava Maturanata su se intenzivno pripremala kako bi ponovno pokazala izrazito velik glumački talent i nešto drukčije postavljenu predstavu. SKM je već u nekoliko navrata naglasio kako želi odlaziti upravo na takve festivale i smotre čiji stručni žiri su vrhunski profesionalci koji dišu i žive kazalište. Razlog takve odluke je što amaterska kazališta tog trenutka, iz prve ruke, mogu dobiti onu kvalitetnu povratnu informaciju koja im pomaže u daljnjem radu. Predstava „Maturanti“ ovime je dobila još jednu potvrdu da njihov veliki rad znači koračanje na dobrom putu, putu s velikim brojem izvedbi koja ih je učinila pravim amaterskokazališnim hitom.

Cjelokupni rad SKM-a dokazao je kako našim gradom hodaju osobe velikog glumačkog talenta i potencijala. Stoga, zanimalo nas je, treba li našem gradu profesionalno kazalište. Gosp. Stilinoviću ovo pitanje postavljeno je nekoliko puta. Tada se voli referirati na riječi prof. Roberta Raponje koji se u nekoliko navrata sastajao s našim gradonačelnikom M. Dusparom, te osobama koje su u Gradskoj upravi odgovorne upravo za ovakve situacije, govoreći im kako Slavonskom Brodu ne treba profesionalno kazalište. Napominjući kako Brod ima profesionalno kazalište koje nosi naziv KKD „Ivana Brlić Mažuranić“. Ono što je Kazalištu potrebno je profesionalni ansambl koji je daleko jednostavniji i jeftiniji za osnovati. Govorimo o milijun kuna godišnje. Milijun kuna koje uvijek budu usmjerene u nešto što drugi nazivaju primarnije. Naš grad je grad kulture i to je kroz svoje postojanje nebrojeno puta dokazao. Pohvaliti se može s onima koji su debelo zakoračili u glumački svijet tako što glumu studiraju ili su na korak diplomiranju ili su diplomirali. Većina od tih glumaca izrazila su želju kako bi ostala u Slavonskom Brodu, kada bi naše Kazalište imalo prijeko potrebni profesionalni ansambl.

Kao svjetlu točku, gosp. Stilinović navodi informaciju koju je saznao na sjednici Kulturnog vijeća kako će se ove godine dovršiti renoviranje Hrvatskog doma. Time bi Slavonski Brod dobio malu kazališnu dvoranu, koja bi uvelike olakšala daljnji kazališni rad. Sve moguće forme osnivanja profesionalnih ansambala su viđene. Potrebno je naučeno primijeniti. Kao jedan od odličnih primjera Stilinović navodi Kazalište Virovitica. Predstave koje se izvode u tom kazalištu redovito budu unaprijed rasprodane. Potrebno je spomenuti kako je Virovitica grad oko 21000 stanovnika, za razliku od Slavonskog Broda koji ima oko 59000 stanovnika i nema profesionalnog ansambla.

Bez obzira na ovaj bitni nedostatak, za kojeg se nadamo da će se u skorijoj budućnosti riješiti, SKM nastavlja sa svojim radom. Predstava „Maturanti“ već ove nedjelje gostuje u Bjelovaru. Žestoko se pripremaju za novu predstavu Gostironičarka Mirandolina, Carla Goldonija, kojom će ponovno eksperimentirati. Naime, predstava će se klasično moći izvoditi na pozornici, ali isto tako svoju izvedbu može doživjeti i u prostorima restorana. Uz pripreme za Gostioničarku Mirandolinu, u tijeku je priprema monodrame Filipa Nole naziva „Mali ja“. SKM broji oko trideset članove. Kazališna obitelj koja se sastaje u prostoru Centra mladih, uvijek je željna novih članova. Oni koji osjećaju poziv prema glumi, audiciji se mogu odazvati početkom školske godine, u mjesecu rujnu.

Glumački poziv Stilinović je usporedio sa svećeničkim pozivom, misleći pri tome na cjelodnevni angažman onih koji su se tom poziv odazvali i posvetili. Stoga, ako u vama tinja želja, glumački poziv koji tako silno želite razvijati, onda je SKM kvalitetna polazišna stanica. Tko zna, možda upravo u jednom od vas se kriju prvi članovi tako željenog profesionalnog glumačkog ansambla Slavonskog Broda.

Tajana Ćosić