Prvim danom mjeseca veljače, započelo je i novo poslovno poglavlje Romane Tekić, koja je izabrana za novu ravnateljicu Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda. Gđa. Tekić iza sebe ima bogato radno iskustvo. Nakon što je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smjer povijest umjetnosti i komparativna književnost, dvije godine provela je u profesorskom svijetu. Naime, predavala je povijest umjetnosti u Gimnaziji „Matija Mesić“. Nakon toga, nova prekretnica dogodila se 2005. godine kada je započela raditi u Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda kao kustos - voditelj Zbirke Branko Ružić i suvremenici.

Ljubav prema umjetnosti i slikarstvu rođena je još tijekom osnovnoškolskih dana. Crtajući, stvarajući, kreirajući polako ju je dovodilo do interesa za umjetničke opuse koje su mnogi umjetnici ostavili svojom neupitnom kreativnošću i ogromnim talentom. Stoga je njezina primarna želja i logični slijed nakon završene gimnazije bio u smjeru umjetnosti. Iako je njezino fakultetsko obrazovanje bilo u znanstvenom smjeru, neizmjerno je zahvalna za rad u Gimnaziji „Matija Mesić“, koji joj je mnogo toga ponudio. Stečeno iskustvo tijekom profesorskog razdoblja uvelike joj je pomagao i pomaže pri radu u Galeriji umjetnina. Naime, Galerija još uvijek nema muzejskog pedagoga, tako da gđa. Tekić vješto koristi svoje prijašnje profesorsko iskustvo u organiziranju mnogih edukativno-muzejskih radionica za djecu svih uzrasta.

Tijekom tih radionica spoznala je koliko su djeca od predškolske do srednjoškolske dobi izuzetno zainteresirana za umjetnost. Posebno izdvaja djecu predškolske dobi koja su promatranjem onoga što je izloženo u stalnoj postavi Galerije primijenili u praktičnim radionicama.
Svake godine, u travnju i svibnju, Hrvatsko muzejsko društvo organizira Edukativnu muzejsku akciju, povodom Međunarodnog dana muzeja kojem se odazove i Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda. Jednu godinu gđa. Tekić posebno pamti po radionici Muzejska pričalica. U toj radionici okupila su se djeca vrtićke dobi. Promatrajući pet odabranih skulptura, djeca su sama stvarala priče kojima su pokazivali svoje pripovjedačke sposobnosti. Završetkom radionice, Galerija umjetnina zajedno s djecom mogla se pohvaliti slikovnicom koju su ilustrirala i ispričala djeca. Projekt je polučio veliki uspjeh. Stoga je velika ravnateljičina želja približiti umjetnost djeci od njihovog samog početka, te nastaviti njegovati taj odnos tijekom njihovog osnovnoškolskog i srednjoškolskog razdoblja. Na taj način bi se odgajali budući naraštaji likovne publike, koja nažalost našem gradu nedostaje. Ravnateljica Tekić navodi kako bi posjećenost Galerije mogla biti puno bolja od sadašnjeg stanja. Galeriju većinom posjećuju inozemni gosti i gosti iz domovine. Spomen dom Dragutina Tadijanovića većinom je posjećen od strane osnovnih škola, jer njegova djela obrađuju se u višim razredima osnovne škole na satu hrvatskog jezika.

Nadalje, zanimalo nas je hoće li ravnateljica uvesti neke novine tijekom svog mandata. Sistematizacija radnih mjesta ostaje ista, s tim da će pokušati dobiti jednog ili više pripravnika i time omogućiti mladim ljudima koji su završili željeni smjer, da steknu prijeko potrebno iskustvo kojim bi mogli raditi u Galeriji. Galerija bi time dobila i veliku pomoć. Trenutno su u Galeriji zaposlene tri stručne osobe koje moraju vješto žonglirati na cijelom području od Galerije Ružić, Spomen doma Dragutina Tadijanovića do Likovnog salona „Vladimir Becić“. Povećanjem radnog kapaciteta mogli bi se više otvoriti likovnoj publici organiziranjem češćih likovnih radionica. Taj program bi ponudili ravnateljima vrtića, osnovnih i srednjih škola koji bi te radionice mogli uvrstiti u kurikulum terenskih nastava. Time bi uz plan izložbi koji je donesen još u rujnu, građani svih dobnih uzrasta aktivno sudjelovali u radionicama i time obogatili svoje znanje o umjetnosti općenito (likovnoj, glazbenoj, književnoj, itd.).

Veliki izazovi bit će pokušaji ispunjenja svih elemenata koja navode različiti europski fondovi, jer tog iskustva još nisu imali. Prateći razne natječaje u zadnje dvije godine, svjesni su da postoje oni natječaji kojima bi se programski mogli lako uklopiti. Stoga, ravnateljica Tekić se nada da će u trajanju svog četverogodišnjeg mandata uspjeti aplicirati Galeriju na jedno od aktualnih natječaja i dobiti onu povratnu informaciju koja bi ih posebno razveselila.

Ravnateljica sljedeću godinu izdvaja kao godinu jednog posebnog i velikog izazova, a to je obilježavanje stote godine rođenja Branka Ružića, koji je njihov glavni donator i razlog zbog kojeg funkcionara cijela postava Galerije Ružić. Taj događaj namjeravaju obilježiti dostojnim jedne tako velike stogodišnjice. Mediji će o tome biti na vrijeme obaviješteni. Upravo je to još jedna od stavki na kojima ravnateljica namjerava poraditi. Iako nemaju osobu koja će biti njihov PR-ovac, planiraju Galeriji osigurati što više medijskog prostora. Društvene mreže i portali postali su vodeće platforme u oglašavanju, reklamiranju i prijenosu svih potrebnih informacija. Galerija na čelu s ravnateljicom Tekić želi redovito obavještavati svoje građane o svim aktualnostima koje nudi i onima koje će tek ponuditi.

Stoga, ovim putem ćemo vas odmah obavijestiti o suradnji koja ravnateljicu izuzetno raduje. To je suradnja s Gimnazijom „Matija Mesić“. Kako smo već prije pisali, Gimnazija će ove godine proslaviti stotu godinu svoga postojanja. Tom velikom događaju priključila se i Galerija umjetnina. U prostorima Likovnog salona „Vladimir Becić“ će tijekom prve polovice svibnja biti otvorena izložba učeničkih radova Gimnazije koju je osmislila profesorica umjetnosti Snježana Kauzlarić. Istovremeno, u Galeriji Ružić će se odražavati radionice otvorenog tipa koje će se odražavati kako za gimnazijalce, tako i za sve one koji su zainteresirani za kreativno stvaranje i izražavanje. Svaki dan radionica će biti posvećena jednom od likovnih velikana koji su iznikli iz brodske gimnazije.

Za kraj ostavili smo topli i srdačni poziv ravnateljice Tekić svima onima koji još nisu bili ili još uvijek ne znaju gdje se nalaze Galerija Ružić, Spomen dom Dragutina Tadijanovića ili Likovni salon „Vladimir Becić“ da slobodno dođu, upoznaju se s bogatom postavom velike brodske i hrvatske umjetnosti koja krasi sve ove izložbene prostore.
Nećete se razočarati!

Tajana Ćosić