Gradska knjižnica Slavonski Brod sinoć je bila domaćin i organizator promocije prve zbirke poezije „Školjka među orkama“ pjesnikinje Helene Sabo. Prepuna dvorana u kojoj se tražilo mjesto više, samo je pokazatelj kakav ugled i poštovanje autorica uživa u pjesničkim krugovima.
„Pjesme pišem cijeli svoj život, a pezija je u meni otkako sam se rodila. Kroz pjesme i poeziju izražavam svu svoju emociju, sve životno. Imam dosta veliki pjesniški opus, a najčešće teme koje se prožimaju su životne, Slavonija, ljubav..Inspiracija je tu, čovjek ne može protiv nje, nego mora s njom. Školjka među orkama je personifikacija.Školjka živi u vodi, što simbolizira svakog pjesnika koji ide u dubinu, tamo gdje ljudsko oko ne vidi i uho ne čuje. Život je začet u vodi, voda je oko nas i radi se o metafori života. Orke su prekrasne, one me inspiriraju i voljela bih ponekad s njima zaplivati i osjetiti slobodu kakvu oni osjećaju“.- dodala je autorica.

Helena dodaje kako je autorima danas izuzetno teško doći do statusa da objavljuju zbirke i knjige. Kako napominje, bez širokog srca prije svega obitelji kao najveće potpore, ljudi i prijatelja ne bi uspjela. Upravo su svi oni, kao i njene pjesme i inspiracija, bili uz nju i u teškim trenucima kada se borila protiv opake bolesti, koju je snagom, vjerom i pjesničkom dušom i pobijedila.

Pjesničku večer začinile su ženska pjevačka skupina Snaše iz Perkovaca, članice KUD Ravnica iz Starih Perkovaca, čija je članica i sama autorica.
Tijekom večeri prijatelji, pjesnici čitali su odabrane stihove iz zbirke poezije, a uvodnu riječ dala je i autorica predgovora Ruža Vištica.

Urednik zbirke poezije Ivica Mijatović- Ico dodao je kako je Helena jedinstvena pjesnikinja.
„Helena je meni 39 autor izdanja čiji sam ja urednik. Moram iskreno reći kako bolju poeziju osobno nisam čitao. Radi se o vrhunskoj poeziji, vrlo čitljivoj svakome, a Helenin senzibilitet odaje jednu dubinu i pjesnišku dušu koja se danas rijetko susreće“. – dodao je urednik.

Helena Sabo, rođena je u Trnavi kod Đakova, a danas živiu Starim Perkovcima. Pisanjem se bavi cijeli život, a 2001. , godine pristupa Književnoj udruzi Brod. Svoje pjesme objavljivala je od 2002. do 2011. , godine u zajedničkim zbornicima pučkih pjesnika u sklopu Đakovačkih vezova. Članica je udruge Riječ Ravnice iz Đakova. Radove je također objavila u zbornicima Đeletovci te sudjelovala na sijelima u Đeletovcima i Lovasu u povodu " Miholjskih dana ." Svoje pjesme objavljivala je također i u Cerni u sklopu manifestacije " Žetvene svečanosti ."Zbirka pjesama " Školjka među orkama " njena je prva zbirka poezije.

Posebnu zahvalu Helena je uputila obitelji, prijateljima, Općinama Vrpolje i Trnava kao sponzorima, Gradskoj knjižnici,uredniku i svima koji su sudjelovali u stvaranju, kako urednik kaže, pravog malo pjesničkog bisera.