Danas je u sklopu programa 8. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy predstavljena Monografija „50 godina Brodskog harmonikaškog orkestra“ autorica Sanje Nuhanović i Gabrijele Blekić.

Monografija je vrijedan prilog kulturnoj povijesti i predstavlja dosad neistraženu problematiku fenomena harmonikaškog orkestra te kao takva je svojevrstan model za buduća slična istraživanja. Isto tako zbog svoje odgojno-obrazovne funkcije doprinos je i u edukaciji mladih i studenata. Karakterizira je znanstvena i literarna izvrsnost, a zbog svog jednostavnog jezika i raznovrsnosti pristupa kroz novinske isječke, fotogaleriju i dirljive komentare članova orkestra, zanimljiva je znanstvenoj i glazbenoj laičkoj javnosti, odnosno od stručnih i znanstvenih krugova do onih kojima je glazba i harmonika važna i svih građana. Sadrži pet poglavlja, a osim kronologije postojanja i rada tijekom pola stoljeća, ima posebno poglavlje o festivalu harmonike te isto tako cijelo jedno poglavlje o osnivaču i dugogodišnjem voditelju Beli pl. Panthyiju kojeg su se emotivnim riječima danas prisjetile autorice knjige.

Predsjednik Brodskog harmonikaškog orkestra Siniša Panthy zahvalio se svima koji prate rad i podržavaju orkestar te se ujedno zahvalio i Gradu Slavonskom Brodu na kontinuiranoj i značajnoj potpori pa je tom prilikom gradonačelniku Mirku Duspari uručio prvi tiskani primjerak monografije.

Cijeli događaj upotpunile su dvije izvrsne glazbene izvedbe mladih harmonikaša što su mnogobrojni posjetitelji, obožavatelji harmonike i orkestra prisutni na predstavljanju monografije u Gradskoj knjižnici, nagradili glasnim i dugim pljeskom.