U sklopu programa obilježavanja 25. obljetnice osnutka HVIDR-e, u Gradskoj knjižici Slavonski Brod održano je predstavljanje knjige Ustavnog suca Mate Arlovića „Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i (pre)ustroj Bosne i Hercegovine".

Prema riječima autora, ova knjiga obrađuje problematiku osnutka zajednice Herceg-Bosne isključivo sa stručnog i ustavno-pravnog aspekta s ciljem da odgovori na pitanje je li ona osnovana kako bi se preko nje ostvarila Velika Hrvatska te kako bi se ustrojila kao dio samostalne Hrvatske. Knjiga je svojevrsni odgovor na knjigu slovenskog ustavnopravnog stručnjaka Ćirila Ribičića koji je napisao ekspertizu za potrebe Haškoga suda o Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosna. Prema riječima Arlovića, ne postoji niti jedan dokaz da je Hrvatski sabor, koji je jedini mogao donijeti odluku o promjeni granica Republike Hrvatske, usvojio takvu ideju o pripajanju dijela Bosne i Hercegovine. No, time nisu negirani zločini koje je hrvatska vojska činila na tom području.

Predstavljaju knjige prisustvovali su recenzenti Zvonimir Lauc i Miljenko Brekalo, a uvodnu riječ održao je Ante Žužul. U ime Gradske uprave Grada Slavonskog Broda sve prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić. 

Izvor: Grad Slavonski Brod