U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod jučer je održano predstavljanje knjige autora Ivana Stipića, Mirne Grubanović i Darije Mataić Agačić pod nazivom „Leksikon brodskih pisaca“ za koju se smatra da je prvi leksikografski priručnik koji objedinjuje zapisano kulturno nasljeđe Slavonskog Broda i okolice. Nakon predstavljanja knjige, u organizaciji Gradske knjižnice i Društva hrvatskih književnika, otvorena je i izložba „Grad, to ste vi“ na kojoj su izloženi brodski književni portreti Predraga Golla. 

Leksikon je pripreman pune četiri godine, a cilj mu je objediniti brodsko pisano kulturno naslijeđe. Leksikon je napisan prema leksikografskim kriterijima, a u njemu se nalaze podaci o 315 autora koji imaju samostalno publicirano djelo. 

Obuhvaćeni su autori publiciranih djela s područja kulture, povijesti kulture, teorije književnosti, religijski pisci, pedagoški pisci i povjesničari u kulturi. 

Video: 

Predstavljanje Leksikona brodskih pisaca u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod (16. prosinca 2016.) – „Balada o ravnici“ (Stihovi Duško Trifunović, glazba Ranko Boban alias Ivan Dropulić, izvodi Željko Čavčić Slamnati) – Originalni stihovi u jednom dijelu promijenjeni su sredinom osamdesetih i to dobrohotnošću Duška Trifunovića kada je „Baladu“ prilikom čestih večeri poezije i drugih književnih programa redovito izvodio akustičarski trio VIS Sjećanja (uz Slamnatog trio su činili i Hrvoje Bilić te Željko Ećimović Ćimer). Pri kraju videa u 'creditsu' originalni su Duškovi stihovi. Video i montaža Borislav Stipić.

 

Foto/Video: Borislav Stipić/Facebook