Preksinoćnja premijera dokumentarnog filma „Harmonikaška rapsodija“ u KKD IBM je oduševila publiku koja je do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu. Rodio se još jedan film u pravoj eksploziji filmova unazad nekoliko godina u Slavonskom Brodu.

"Povjest brodskog filma je uvijek bila svedena na entuzijazam pojedinaca koji su svojim radom i zalaganjem samostalno održavali i obogaćivali brodsku filmsku scenu"

 

Ne želi se stvoriti tvrdnja kako se u Brodu prije nije ništa snimalo ili kako nije postojala filmska kultura. Uzevši u obzir fantastične putopisne uratke Silvija Stilinovića sa 2CV vozilima po Europi, Egiptu, odlične filmove u produkciji„Videodružine BezVizija“ na čelu sa Mladenom Damjanovićem i ostalih brodskih autora, te zanimljivim festivalom kratkog filma BSHORTS koji je prestao djelovati prije nekoliko godina, Slavonski Brod se održavao visoko na ionako siromašnoj slavonskoj filmskoj sceni.

Uz Palubu 7. Udrugu koja svoju ljubav i znanje prema filmu ekspresionira kroz stalne projekcije dobrih starih hitova koji su obilježili svjetsku kinematografiju, dolaskom ekipe koja je stvorila SBFILM filmska kultura se dodatno obogaćuje u gradu.

SBFILM pokreće sada već tradicionalan međunarodni festival dokumentarnog „FESTIVAL NOVIH“ koji je svojim radom došao i na listu Hrvatskog audiovizualnog centra zahvaljujući kojemu Slavonski Brod jednom godišnje posjećuju priznati producenti, redatelji i filmaši iz Hrvatske i inozemstva, a kao kruna je i filmska radionica koju je u sklopu FESTIVAL NOVIH 2013 u Sl. Brodu vodio američki dvojac, dobitnica nagrade Emmy Amanda Pope i Tchavard Georgiev redatelj filmova koji se konstantno prikazuju na National Geographicsu i History Channelu.

 

"Festival novih se osim priznatih filmskih dokumentarnih hitova pokazao kao odlična platforma za projekcije domaćih uradaka"

 

Uz Festivalsku kulturu počinju se sve više i više snimati i domaći filmovi do tada nepoznatih autora i zaljubljenika u film, pa kada se uzme u obzir da u zadnje 4 godine je Sl. Brod dobio desetak novih i fantastičnih filmova, može se zaključiti kako u toj maloj filmskoj eksploziji, bogatstvo filmske kulture stavlja Slavonskom Brod u najmanju na vrh slavonske filmografije.

SB50. Film koji je nastao 2012. u produkciji SBFILM-a o 50 godina Rock'n Rolla i snimljen u nekoliko dana, govori priču o tome kako se rađao RNR u Slavonskom Brodu i kod svakog ljubitelja glazbe budi splet glazbene nostalgije i emocija.

3D umjetnik. Odličan i zabavan film Mladena Damjanovića o Filipu Mrvelju i slikanju najvećeg 3D crteža na svijetu koji je bio slikan na savskom kupalištu. Splet umjetnosti, prožet sa interesantnim i humorističnim scenama. 

MOST. Pravi ratni dokumentarni spektakl u produkciji i režiji SBFILM-a koji priča o rušenju 6 aviona u ratnom Slavonskom Brodu i tragediji rata, prožet direktnim sugovornicima, autentičnim snimkama i 3D animacijama je svojom fabulom i kvalitetom zaintrigrirao ne samo Slavonski Brod već i širu hrvatsku javnost.

• Vrijeme mutanataIgrani "trash" film redatelja Hrvoja Muževića koji je naTrash film festivalu u Varaždinu 2012. godine  osvojio prvo mjesto, popularno zvano "Zlatna motorka"

SAMURAI. Još jedan uradak Hrvoja Muževića koji je također na 10. Trash film festivalu u Varaždinu u konkurenciji 40 filmova iz 10 zemalja osvojio drugi puta "Zlatnu motorku".

Bike Adventures of Hlapich and Lima. Ludo odličan i zabavan film o dvojici brodskih pustolovaca Krešimiru Hercegu i Filipu Mrvelju koji su u režiji Berislava Petrovića svoju biciklističku avanturu u kojoj su putovali biciklima od Slavonskog Broda do Francuske predstavili na velikom platnu.

Brod se brani, ljudi su tu. Dokumentarac u produkciji SBTV-a i režiji brodske novinarke Ivane Imrešković priča priču o dramatičnim događajima koji su zadesili Slavonski Brod za vrijeme poplava. Film je dobio nagradu publike Festivala novih 2015. Godine.

Harmonikaška rapsodija. Dokumentarni film koji obilježava 50 godina rada Brodskog harmonikaškog orkestra Bela pl. Panthy. „Najsvježiji“ brodski dokumentarac u izvedbi ekipe Sandra Buljan, Sanja Nuhanović, Berislav Petrović.

 

 

"Nastavak slijedi. Čeka nas bogat filmski period. Najavljuju se i radi se na novim filmovima i na scenu dolaze novi igrači".

 

Sve to su samo neki filmovi koji su se pojavili u zadnje vrijeme na brodskoj filmskoj sceni i koji su svojim odličnim karakteristikama definitivno obogatili brodsku filmografiju i podigli kvalitetu ne za nekoliko stepenica već katova.

I cijela priča ne staje na pogledanim filmovima. Ideje i stvaralaštva kreću dalje, stara ekipa najavljuje nove filmove, a pojavljuju se i neki novi „igrači“ na brodskoj filmskoj sceni.
Kako se neslužbeno doznaje. Bike Adventures of Hlapich and Lima nastavljaju svoju avanturu po Italiji te ćemo dobiti filmski nastavak njihove vrlo zanimljive avanture koji će vjerojatno s vremenom prerasti i u samu trilogiju.

Ekipa SBFILM-a za slijedeću godinu je potvrdila da radi na jednom interesantnom filmu prožetom svakodnevnicom jednog radnog mjesta u Slavonskom Brodu koje će biti zanimljivom fabulom snimljeno iz dva lica sa visokom dozom humora.

Mladen Damjanović iz ZTK sa ekipom i u suradnji sa SBFILM-om završava film kojega je radio sa najmlađim brodskim „filmašima“ s kojim se planira otvoriti ovogodišnji Festival Novih 2016.

Kako se saznaje iz produkcije SBTV-a, dolazi još jedna dokumentarna priča o izbjegličkoj krizi koja je prošle godine se prelila u Slavonski Brod.

"Drunk mothers. Svi se pitaju šta je to takvog imena? Saznajemo. Sastavlja se "opaljena" ekipa na brodskoj filmskoj sceni".

 

Uz sve ove filmske najave, stvorila se i intrigantna novopečena ekipa sastavljena od članova SBFILM-a i MARSONICON-a vrlo ekscentričnog naziva „Drunk mothers“. Njihov cilj je izrada i snimanje kako kažu „Najluđeg igranog SF filma kojega homosapienski um ne može niti u najbolesnijim snovima zamisliti“. Kako kažu priču imaju, radi se na realizaciji, a sve će se aktivnije pokrenuti kada jedan član ekipe koji je mastermind, citiramo "Završi sobu na tavanu" .Ovo bi moglo biti interesantno ( op.a ).

Za kraj. Kada se podvuče crta. Slobodno bez prepotencije Slavonski Brod možemo nazvati „slavonskim Hollywoodom„, jer uz ovakav angažman pojedinaca koji u dobrim primjerima međusobno surađuju i stvaraju homogenu strukturu i sa limitiranim sredstvima ne dižu bijelu zastavu u rovovima brodske kulture već naprotiv. Izlaze iz njih i kreću u osvajanje novih izazova koje ćemo kako stvari stoje imati priliku pratiti duže vrijeme.