I dok grad Slavonski Brod razmišlja o traženju povrata dijela sredstava od Svjetskih umjetničkih igara, oni su se putem društvenih mreža oglasili i iskazali zadovoljsrvo održanim programima u Slavonskom Brodu. Valjda su samo oni zadovoljni. U pukom zbrajanju programa, možda ne bi bilo loše da su raščlanili koliko su programa održali umjetnici koje je dove WAG, a koliko sami Brođani. Kako kažu sudjelovali su umjetnici iz 50 zemalja, neki prisutni, a neki NEPRISUTNI. Rezime prenosimu u cijelosti:

 U Slavonskom Brodu, od 12. do 20.kolovoza 2017., održane su 4.svjetske umjetničke igre, na kojima je sudjelovalo ukupno 50 zemalja (prisutni i neprisutni umjetnici), prisutni su bili umjetnici sa svih kontinenata (Europa, Azija, Afrika, Amerika, Australija). Za trajanja festivala u svim raspoloživim izložbenim prostorima (Izložbeni saloni Becić, Galerija Ružić, Gradska knjižnica) bilo je izloženo više od 140 umjetničkih radova (slike, grafike, skulpture, keramika, tekstilna umjetnost, nakit, fotografija), umjetnika iz 47 zemalja.
Otvorena je i izložba dječjih radova, na temu bajki i Ivane Brlić Mažuranić, na kojoj su sudjelovali radovi djece iz 12 zemalja (škole i profesori mentori, nacionalni koordinatori projekta).

Program festivala bio je raznovrstan. U 7 dana imali smo: 6 koncerata, 6 glazbenih nastupa, 2 performansa, 3 modne revije, stend up komedija, kazališna predstava, 2 recitala, 3 radionice, 6 predavanja, 2 prezentacije, 4 street art-a, 3 film/video programa, zabavni program, 5 izložbi, jednu umjetničku koloniju.

U program smo uključili i sve umjetnike i umjetničke organizacije i udruge iz Slavonskog Broda, koje su pokazale interes za sudjelovanjem (FAB - folklorni ansambl Broda, DAVOR - pjevačko društvo, SKM - kazalište, KADAR - foto klub, Nota - dječji zbor, slikare - po odabiru gosp. Pešuta, DILBERI - tamburaški sastav, BUMN udruga / te BOHEMIANS, TRUBAČI, LIMENA GLAZBA, Luka Stilinović - na prijedlog i u organizaciji gosp. Silvija Stilinovića, a koji su otkazali pred početak ili L. Stilinović za trajanja festivala).
Promocija Slavonskog Broda, kao grada domaćina festivala, počela je od trenutka potpisivanja Ugovora sa Gradom, krajem prosinca 2016.g. U svrhu promocije našim organizacijama u svijetu poslali smo, tijekom siječnja, video i foto materijal o gradu (TZ Slavonski Brod), tekst o Ivani Brlić Mažuranić (Grad), te raspisali natječaj za video najavu festivala, dizajn loga, dizajn korica Knjige, te natječaj za medalje. Kuriozitet je činjenica da su dva najavna videa za Igre u Slavonskom Brodu napravili Novo Zelanđanka i Meksikanac. Cijela WAG mreža (87 zemalja) više od pola godine pripremala se za sudjelovanje na Igrama u Slavonskom Brodu.
Za neke umjetnike put do Slavonskog Broda, i povratak kući, trajao je jednako koliko i festival u Brodu. Neki od njih došli su iz gradova koji imaju više stanovnika od cijele naše države, izlagali su u prostorima koji su veći od svih izložbenih prostora Slavonskog Broda zajedno… ali je važno što su u Slavonskom Brodu osjetili dobrodošlicu, na čemu zahvaljujemo Gradu partneru, svim građanima Broda i svim predstavnicima institucija i pojedincima koji su tome doprinjeli. Zahvaljujemo svim sudionicima programa, zahvaljujemo publici koja je pratila naše programe, zahvaljujemo medijima koji su prenijeli atmosferu kulturne raznolikosti i sadržaja koji je bio na raspolaganju.
Žao nam je što neki umjetnici (Etiopija, Filipini, Gana) i osobito veliki tim Nigerije, zbog sporosti administracije, nisu sudjelovali na Igrama, mada smo i mi i partner Grad bili u intenzivnoj komunikaciji sa našim Veleposlanstvima i Ministarstvom, te su građani Broda ostali uskraćeni za posebno atraktivan nastup umjetnika koji je rijetko moguće vidjeti u Hrvatskoj. Ustrajnost tima iz Nigerije rezultirala je pozitvnim odgovorom za vize, tek po završetku Igara (22.08.) i spremni su na dolazak i održavanje planiranih programa, što više nemamo gdje ni kada realizirati.
Dječji zbor NOTA dobio je na poklon, od tima Novog Zelanda, Maorsku pjesmaricu sa CD-om, te se nadamo da će građani Broda imati priliku čuti i dječje pjesme sa drugog kraja svijeta.

Gradu smo zahvalili i donacijom 16 umjetničkih djela (13 slika, 1 keramička skulptura i 2 umjetničke fotografije), umjetnika iz Australije, Južne Koreje, Nepala, Izraela, Nizozemske, Indije, Meksika, Kosova, Velike Britanije, Bangladeša, Novog Zelanda.
Zahvaljujemo još jednom svima uključenima u program, sudionicima, partnerima, medijima, publici i osobito svim građanima Slavonskog Broda.
Najveća zahvala su sretni umjetnici koji su otišli iz Slavonskog Broda sa lijepim uspomenama i sjećanjima na mali grad iz Hrvatske.

Gradska uprava bi u budućnosti ipak trebala više vjerovati brodskim udrugama iz područja kulture koje i samo organiziraju mahom bolje i bogatije, često i umjetnički vrijednije manifestacije od Svjetskih umjetničkih igara. 

Od novaca koje Gradska uprava (eventualno) dobije nazad, predlažemo da se organiziraju 1. Brodske umjetničke igre (samo od tog povrata) pa neka građani sami prosude je li trava uvijek zelenija preko plota.