U Galeriji Ružić u Tvrđavi Brod sinoć je svečano otvorena druga po redu zajednička izložba fotografija članova fotokluba Kadar SB. Ovoga puta izložba je tematska i nosi naziv „Slavonijo 'ko te nije volio, a na 88 izloženih fotografija 22 autora zabilježeni su izvorni slavonski motivi bez ikakvog utjecaja novije tehnologije i modernog doba.

„Ograničeni na regiju htjeli smo ovim fotografijama podsjetiti na bogatu tradiciju i neiscrpan izvor slavonskih motiva, od pejzaža, portreta, seoskih detalja, arhitekture, plodova, domaćih životinja do žitnih polja i slavonskoga narodnog ruha. Ideja je došla početkom ove godine. Fotografije su to koje nas autorskim viđenjem i interpretacijom podsjećaju na neka davna vremena“, kaže Mario Boić, predsjednik fotokluba Kadar SB, koji danas, nakon dvije godine postojanja, okuplja 32 člana – zaljubljenika u fotografiju i fotografiranje.

Izložene fotografije potpisuju autori, članovi fotokluba Kadar SB: Davor Miković, Igor Lulić, Josip Fajgl, Filip Đurek, Andrea Čaldarević, Emanuel Aračić, Ivan Matković, Krešimir Mijakovac, Sonja Barišić, Ljiljana Ferić, Stela Miller, Robert Bošnjak, Roman Avgadić, Sandra Stoić, Tanja Pifar, Tomislav Lačić, Željko Jelavić, Zvonimir Karadža, Mario Boić, Vlatko Šplihal, Marina Bencun i Mihael Alilović.

Ovom je izložbom ujedno proslavljen i drugi rođendan fotokluba Kadar SB, kojega su, dakle prije dvije godine osnovala petorica entuzijasta, onako sasvim slučajno u jednom od neobaveznih druženja na Kuglani Klarić. Od tada su kroz klub prošli brojni ljudi, a mnogi su ostali i postali dio priče. „Fotoklub je od tada postao dio svih nas, dio naših života, a na određeni način i životni stil. Fotoklub smo svi mi i velika mi je čast i zadovoljstvo biti na čelu ove skupine dobrih i divni ljudi koje je povezala fotografija i dobra volja“, kazao je na otvorenju izložbe Mario Boić.
Zahvalio je ovom prigodom na potpori brojnim institucijama društvenog života Slavonskog Broda, prije svih Zajednici tehničke kulture (koje je fotoklub jedan od članova), zatim Galeriji umjetnina, Gradskoj knjižnici (s kojom su u suradnji organizirali i tečaj osnova digitalne fotografije), Turističkoj zajednici grada, Kazališno koncertnoj dvorani, te Centru mladih u kojemu se članovi fotokluba redovito okupljaju.

U postavu izložbe fotografija fotokluba Kadar SB veliku je potporu dala Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, i kustosica Galerije Ružić Romana Tekić, koja je na otvorenju istaknula i umjetničku vrijednost izloženih fotografija, a koje prikazuju svu ljepotu Slavonije i bogatstvo slavonske povijesne baštine. Izložba će u Galeriji Ružić biti otvorena do Noći muzeja, dakle do 27. siječnja 2017., a potom će postav biti preseljen u mali likovni salon 'Becić' na gradskom Korzu.

Čestitamo svim članovima fotokluba Kadar SB njihov drugi rođendan i želimo im još puno uspješnih godina rada i sjajnih fotografija!

Ivica Vlašić