Otvoren je 6. Festival novih, festival dokumentarnog filma u Slavonskom Brodu. Na otvorenju je premijerno prikazan film "Strah od nepoznatog“ Olje Terzić, novinarke Slavonskobrodske televizije, koji je napunio Centar mladih do zadnjeg mjesta. Riječ je o filmu koji govori o migrantskoj krizi, te zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu. U nekoliko mjeseci kroz Slavonski Brod je prošlo nekoliko stotina tisuća izbjeglica i migranata. 

"Kada vidite izbjeglice koje dolaze u tranzitni kamp, djecu, žene, pogotovo trudnice, primijetite da je kod njih bio strah i sigurno su se zapitali "što će biti sa mnom". Možda su znali gdje su trenutno, ali pitali su se što će biti nakon Slavonskog Broda. Možda su znali da idu u Njemačku i Austriju, ali sigurno je bio prisutan taj strah hoće li ljudi njih prihvatiti, odnosno hoće li imati život kao u Siriji, Iraku ili Afganistanu", rekla je autorica filma.

16 sugovornika u filmu pričalo je o cijeloj izbjegličkoj krizi, a u pitanju je više od 50 sati sirovog materijala koje je trebalo pretočiti u 40 minuta filma. 

"Svaka čast, objedinila je sve, negativno, pozitivno, emotivno, tužno, strestno, sve, bravo. Ovo je jedinstveno iskustvo koje čovjek nosi zauvijek u sebi, gdje god bio", kaže Ana Meter, sugovornica u filmu. 

"Otvaranje je bilo fantastično, puna dvorana centra mladih, štoviše krcata, te je pokazan interes, ne samo Brođana, nego i drugih za dokumentarnim filmom. Pokazalo se da smo dobro odabrali teme filmova koji će biti prikazani sljedećih dana. Apsolutno sam oduševljen sa svime što se zbiva ove godine, nismo očekivali ovakvu zainteresiranost, ali vidi se da je film kao takav zaživio među Brođanima", rekao je Bernard Karakaš, direktor Festivala novih.

Važno je spomenuti da je i ove godine selekciju filmova radila stručna ekipa iz Los Angelesa, a danas i sutra u Centru mladih možete pogledati zaista razne dokumentarce, a neki od njih će vas ostaviti bez daha.

Foto: Nikola Knežević