Završene su prijave za još jedan Festival novih koji prikazuje dokumentarne filmove iz cijeloga svijeta. I ove godine će svi sadržaji biti održani u Centru mladih.

"Prijavljeno je bilo nešto manje od 300 filmova, a u užu konkurenciju je ušlo 20-ak. To su selektori odradili, a u ovom trenutku žiri pregledava filmove. 16. rujna, kada je završna večer, bit će proglađeni pobjednici u nekoliko kategorija. Organizacijski smo uspjeli izbrusiti cijelu stvar u proteklih 6 godina, projekcije će biti organizirane kroz tri dana, odnosno od 14. do 16. rujna", kaže Bernard Karakaš, direktor festivala.

S godinama je porastao i broj posjetitelja, te su organizatori i u tom smislu zadovoljni.

" To je jedan potpuno drugačiji umjetnički izričaj koji je počeo dobivati publiku u Sl. Brodu, to nema govora. I ne samo publiku jer se pojavio čitav niz autora u gradu koji stvaraju dokumentarne filmove, je li to kratki, srednji ili možda čak dugi metar. Ali pomaci se vide. Naravno, ništa ne ide preko noći, ali poprilično sam zadovoljan putanjom kojom to sve ide", ističe.

Publika će ponovno moći glasovati za najbolji film, te će tako i ove godine biti dodijeljene nagrade po izboru publike i stručnog žirija. 

Nikola Knežević/Soundset Brod