U organizaciji KUD-a Vjekoslav Klaić, u Garčinu je sinoć održana tradicionalna 27. Večer folklora „Tamburica i mandolina“, a posebni gosti bili su članice i članovi KUD-a „7 Kaštela“ iz Kaštel Gomilice, iz Splitsko dalmatinske županije.
Folkloraši uz Kaštela oduševili su brojne posjetitelje u garčinskom Društvenom domu, izvedbom čuvenoga „Vrličkog kola“, kao i jedinstvene dubrovačke poskočice „Linđo“, a osim njih nastupili su i članice i članovi KUD-a Ivan Filipović iz Velike Kopanice, Ženska pjevačka skupina Bečaruše KUD-a Podvinje iz Podvinja, Ženska pjevačka skupina Brđanke iz Klokočevika te domaćini, KUD Vjekoslav Klaić iz Garčina koji su otplesali uvijek atraktivne Bunjevačke plesove.

Kako je istaknuo predsjednik garčinskoga KUD-a Antun Tunja Trabalko, ovaj tradicionalni koncert rezultat je višegodišnje suradnje i prijateljstva folkloraša iz Garčina i iz Kaštela, koje je počelo još prije 18 godina, kada su se upoznali na „Brodskom kolu“. Od tada svake godine u kolovozu Garčinci gostuju i nastupaju u Kaštelima, a Kaštelani pak u jesen dolaze u Garčin.
„Ovo je jedan prekrasan spoj Dalmacije i Slavonije, kroz običaje, pjesme i plesove naše dvije hrvatske regije, koju velikom ljubavlju čuvamo i njegujemo i nadamo se da će tradiciju nastaviti i mladi naraštaji“, kaže Antun Trabalko, koji već 20 godina vodi garčinski KUD, u kojemu je 60-ak aktivnih članova, od čega 20-ak djece i mladih.

„KUD Sedam Kaštela osnovan je 1980. godine pri tadašnjoj poznatoj kaštelanskoj tvornici tvornici Jugovinil, a članovi ansambla - plesači, svirači, pjevači – dolaze iz svih sedam Kaštela, od Splita do Trogira, pa se zato i tako i zove. Njegujemo plesove iz cijele Hrvatske, od Dalmacije i Dinare, sve do Prigorja, Zagorja i Slavonije“, rekao je Vladimir Bašić, predsjednik KUD-a '7 Kaštela'.
U znak dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje na zajedničkom promicanju i očuvanju folklorne baštine Slavonije i Dalmacije, gosti iz Kaštela domaćinima u Garčinu donijeli su na dar originalni dalmatinski kamen, postavili u park ispred garčinskog društvenog doma, u nj posadili mladicu masline i isklesali tekst: „Tamburica i mandolina - mi smo ljudi iz Garčina sela, prijatelji sa 7 Kaštela“.

Ivica Vlašić