U tijeku je adaptacija zgrade magistrata Muzeja Brodskog Posavlja koja je podijeljena na faze kako bi se što prije došlo do privremenog postava, a za potrebe zajednice, prije svega školske djece te programe zavičajne nastave i drugih građana koji godinama nemaju priliku vidjeti što sve Muzej ima u svojim zbirkama.

Iz tog razloga ovaj veliki projekt je važan za Slavonski Brod i sve građane. Kako ističe ravnateljica Danijela Ljubičić Mitrović Muzej je u zadnje vrijeme, ali i kroz izložbe, prezentirao ono što u svojim depoima čuva. 2014. godine su napunili 80 godina postojanja.

"Sada imamo zaista vrijednu građu i fundus koji broji više od 65 jedinica, imamo 42 zbirke unutar 7 odjela. Brođani i Muzej su zaslužili da prezentiraju jedan veliki sadržaj i razne teme. Bit će tu raznovrsne građe, prirodoslovnog, arheološkog odjela, numizmatike, kulturno-povijesnog odjela, odjela suvremene povijesti i galerijskog odjela, a posebno volim isticati etnografski odjel gdje stvarno imamo posebnu građu", kaže ravnateljica.

Za program adaptacije zgrade magistrata Ministarstvo kulture izdvaja drugu godinu za redom milijun i pol kuna, a u drugoj fazi radova, odnosno do kraja godine, bit će obavljeni građevinski radovi prizemne etaže, završni radovi u podrumskoj etaži, te radovi u potkrovlju koji podrazumijevaju završne građevinske radove, strojarske i elektroinstalacijske zahvate.

"Sljedeći korak je projektna dokumentacija za stalni postav. Krajem godine ćemo završiti te građevinske radove, negdje oko 200 kvadrata će biti osposobljeno kako bi se mogao napraviti privremeni postav. Zadnjih godina je otvoren niz postava u Hrvatskoj koji su fantastični, a to će biti i naš posao u sljedećem vremenu. Nakon što smo odradili građevinu moramo osigurati sredstva za izradu idejnog i izvedbenog projekta stalnog postava, te izabrati dizajnera", naglašava.

Potom bi se mogla aplicirati sredstva na natječaj koji bi mogao osigurati realizaciju stalnog postava Muzeja Brodskog Posavlja. Osim Ministarstva i osnivač, Brodsko-posavska županija je osigurala sredstva preko programa „Skriveno blago magistrata“ Ministarstva regionalnog razvoja, a prošle godine je to bilo 450 tisuća kuna, dok ove godine planiraju povući do milijun kuna.