Ovogodišnje Brodsko glazbeno ljeto održava se od 06. lipnja do 28. srpnja s programima u dvorani Kazališta, na platou ispred kazališne dvorane te u crkvi Presvetog Trojstva.

Ravnatelj KKD I.Brlić Mažuranić, Hrvoje Špicer, na otvorenju 28. Brodskog glazbenog ljeta je podsjetio kako je riječ o najstarijoj samostalnoj manifestaciji koju u ime Grada Slavonskog Broda te uz pomoć Ministarstva kulture, provodi Kazališno koncertna dvorana Ivana Brlić Mažuranić.
"Tijekom lipnja i srpnja pružamo određeni niz glazbenih događaja vrhunske i profesionalne glazbe, kao i vrhunske amaterske glazbe, kako bi našim sugrađanima koji tijekom ljeta ostaju u gradu, priuštili lijepa glazbena iskustva.
Ova manifestacija nije strogo određena programski ili stilski, i slobodni smo napraviti šaroliki program.
Ovogodišnji program otvaramo svjetskom atrakcijom, a to je Budimpeštanski ciganski orkestar 100 violina. Pravi je to originalni orkestar kojeg nismo imali priliku ranije čuti u Slavonskom Brodu, a od kojeg je sve počelo. Vrlo dobro znamo da nitko ne zna prenijeti emocije kao što to znaju ovi ljudi, a i improvizacija je uvijek dobrodošla.
Kad je u pitanju program, odlučili smo ga podijeliti u dva dijela;
U prvom su dijelu romantičarski klasici koji su pisani pod inspiracijom ciganskog folklora, a drugi dio je izvorna ciganska mađarska folklorna glazba, što će itekako zadovoljiti publiku.
Već u nedjelju, 11. lipnja nam dolazi Hrvatski barokni ansambl u crkvu Presvetog Trojstva.
Ubrzo nakon, 14. lipnja poslušat ćemo koncert učenika Glazbene škole u dvorani Škole, što je nastavak dobre suradnje s vodstvom škole pa ćemo imati priliku vidjeti koje glazbene zvijezde uskoro možemo očekivati na brodskom glazbenom nebu.

Osim koncerata, uživat ćemo i u plesu. Subota, 17. lipnja je rezervirana za Studio za moderni i klasični ples Brodski leptirići, a večer kasnije nas očekuje zborska glazba.
Povodom svjetskog dana glazbe, 21. lipnja se uključujemo u programe Brodske udruge glazbenika i na plato ispred dvorane dovodimo Marka Tolju i orkestar HRT-a što će biti itekako posjećen koncert.
U petak, 30. lipnja HPD Davor će održati samostalni koncert u crkvi Presvetog Trojstva.

Po prvi puta u Slavonski Brod dolazi Vesna Pisarović i Jazz Trio koji će koncert održati 7. srpnja na platou ispred dvorane. Dva dana kasnije, 9. srpnja, također po prvi puta u naš grad stiže Zvjezdan Ružić Sextet. Riječ je o višestruko nagrađivanom jazz glazbeniku koji je osvojio i Porina pa od ovog koncerta zaista puno očekujem.

Programi se nastavljaju 15. srpnja i to koncertom Jelene Radan, čiji mi se rad izuzetno svidio i s nestrpljenjem iščekujem taj koncert.
Već tradicionalno nam gostuju Etno Croatia on the Road, koji će koncert održati 18. srpnja na platou ispred dvorane. Kombinacija domaćih i stranih gostiju očekuje nas 22. srpnja kada će nastupiti Filip Novosel sa svojim triom i u pratnju tamburaškog orkestra HRT-a svirat će jazz na tamburi.

Kraj ovogodišnjeg Glazbenog ljeta očekuje nas 28. srpnja koncertom Tamare Obrovac i Histria ansambla. Tamara je ugledna glazbenica i uvijek je bilo teško uskladiti termine, ali smo imali sreće i uspjeli ju dobiti za ovu godinu. 

Na otvorenju ovogodišnje glazbene manifestacije, a prije početka koncerta, Farkas Nandor iz Budimpeštanskog ciganskog orkestra je rekao:
"Drago nam je što smo kod vas u gostima i s velikom ljubavlju smo došli kako bi predstavili muziku naše ciganske kulture. To je muzika našeg srca. Više puta smo bili u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu i Puli, ali kod vas u Brodu smo prvi puta. Pripremili smo lijep program i želimo vas njime razveseliti. Večeras su ovdje prisutni najbolji solisti orkestra 100 violina i nadamo se da ćemo uspjeti s pozornice odaslati emocije. Ako će vam se svidjeti program, pozovite nas ponovno i vrlo rado ćemo vam doći ponovno."

Ovaj orkestar čini 120 stalno zaposlenih muzičara, a da bi se postao članom 100 violina, treba znati da su vrata otvorena, te broje članove koji su dolazili iz drugih zemalja, ne samo iz Mađarske. Nije teško ući u orkestar, kako kažu, teže je u njemu opstati. Iako su prvi članovi bili djedovi današnjih članova, bez glazbene izobrazbe, današnju postavu čine akademski obrazovani glazbenici koji su od svojih djedova naslijedili glazbeni talent.

Foto: Music-box.hr