Sjajnim koncertom klape sv. Juraj i Big banda orkestra Hrvatske ratne mornarice na pozornici dupkom pune Kazališno koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić sinoć je u Slavonskom Brodu završeno 26. Brodsko glazbeno ljeto, tradicionalna glazbeno kulturna manifestacija koja je ove godine na čak 13 koncerata klasične i suvremene glazbe privukla više od šest tisuća posjetitelja.

Završni koncert klape sv. Juraj i orkestra HRM nazvan „Ususret Oluji“ prigodno uz 20. obljetnicu VRA Oluja, bio je njihov premijerni zajednički nastup u Slavonskom Brodu, a klapa je već nastupila prošle jeseni na humanitarnom koncertu udruge Nada. Sinoć su izveli splet dalmatinskih i domoljubnih klapskih pjesama i nekoliko sjajnih obrada kojima su Slavoncima, kako rekoše, donijeli dašak mora i Mediterana u ove vruće ljetne dane.

„Veseli nas što smo u ovoj prekrasnoj dvorani kao klapa već drugi put i što smo u, ja to volim slikovito kazati, u najvećem Brodu na svijetu. Drago nam je da našom pismom i Slavoncima možemo malo osvježiti ove vrućine. Slavonci su ljudi koje vole i osjećaju klape i klapsku pjesmu, i to su potvrdili večeras dolaskom u zaista velikom broju“, istaknuo je Marko Bralić, organizacijski voditelj (zapovjednik) klape sveti Juraj.

Ova klapa je inače osnovana početkom 2001. godine s ciljem predstavljanja hrvatskih Oružanih snaga na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu i danas djeluje u okviru Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske. Klapu prvenstveno obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga… Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada državnih i crkvenih institucija, udruga proizašlih iz domovinskog rata i drugih.
„U okviru Brodskog glazbenog ljeta ove godine imali smo 13 koncerata. Zahvaljujući medijima ova manifestacija raste i dolazi sve više posjetitelja. Koncerti su bili iznimno popunjeni, u dvorani i po 600 ljudi, a na koncertima na platou ispred dvorane u prosjeku oko 300 posjetitelja. Kad se sve zbroji, imali smo više od šest tisuća posjetitelja Brodskog glazbenog ljeta“. zadovoljan je prof Hrvoje Špicer, organizator manifestacije i ravnatelj KKD Ivane Brlić Mažuranić.

Ivica Vlašić