Sinoć su izvrsnim nastupom Brodskog harmonikaškog orkestra "Bela pl. Panthy" nastavljeni programi Brodskog glazbenog ljeta. Uvijek izvrsni, brodski harmonikaši sinoć su predstavili i mlade nade, nove članove i budućnost orkestra, koji su se odlično snašli u novom okruženju. Izveli su djela F. Fugazze: Ninna nanna delle bambole i P. Hadžieva: Magarac s dvokolicom. Pod ravnanjem dirigentice Sanje Nuhanović, Brodski harmonikaški orkestar, izvodio je djela: 

A. Piazzolla: Oblivion - Solo harmonika — Sara Sučić
A. Piazzolla: Invierno porteno, arr. D. Glavaš
Solo klavir— Vedran Mihal
A. Piazzolla: Libertango - Solo harmonika — Mirna Sučić
M. Schrak: It's just a party, Bossa nova, Kurzer rock
C. Farncois/J. Revaux: My way
H. Mancini: Pink Panther, Solo saksofon — Božidar Cindrić
K.Badelt: Pirates of the Caribbean, arr.R.Fugmann
F. Previte/J. DeNicola/D. Markowitz: The time of my life, arr. S. Bastalec

Brodski harmonikaški orkestar „Bela pl. Panthy" trenutno okuplja tridesetak članova, a poseban je po tome što su kroz njega prošle brojne generacije mladih Ijudi koji su na jedan izuzetan natin uvijek ostali vezani uz njega te mu se uvijek rado vraćaju, bilo kao počasni ili kao pridruženi članovi. Članove orkestra povezuje Ijubav prema zajedniëkom muziciranju, oni uživaju u svakoj noti i vesele se svakoj probi. Ta posebna atmosfera prisutna je još od samog osnivanja orkestra, a potekla je od njegovog osnivača, pokojnog Bele pl. Panthyja, od milja zvanog Beci, koji je strpljivošéu, predanim pedagoškim radom i smislom za humor zadobio pažnju i Ijubav brojnih Ijubitelja harmonike.
Orkestar je osnovan 1966. godine pri Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca gdje je Beci tada radio kao profesor harmonike. U početku djeluje pod nazivom Omladinski harmonikaški orkestar, a čine ga učenici prve generacije harmonikaša. 1971. godine orkestar je pristupio HPD-u „Davor" kao orkestralna sekcija, a 1973. godine potinje djelovati u okviru RKUD-a „Ðuro Salaj". Pod imenom Brodski harmonikaški orkestar djeluje od 1991. do 2004. godine kada u Becijevu čast mijenja ime u Brodski harmonikaški orkestar „Bela pl. Panthy'
Tijekom četrdesetak godina djelovanja orkestar je sudjelovao na raznim natjecanjima i gostovao u mnogim gradovima diljem Hrvatske i Europe. Orkestra je, uz redovito sudjelovanje i osvajanje nagrada na pulskim Susretima harmonikaških orkestara, ostvario zapažene nastupe i u Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Austriji, Slovaëkoj i Češkoj te osvojio brojne nagrade od kojih četiri Grand Prix-a, četrnaest prvih nagrada, šest drugih i tri treće nagrade.

Prošle godine je orkestar u sklopu 5. međunarodnog festivala harmonike „Bela Pl. Panthy" svečanim koncertom otvorenja obilježio S. festival i 10. godišnjicu smrti Bele Pl. Panthyja dirljivim i emotivnim koncertom koji je nosio naziv „Sjećanje".
U 2015. godini orkestar je zabilježio nekoliko nastupa, a jedan od njih je i koncert povodom Dana Grada Slavonskoga Broda. Osim toga orkestar je bio inicijator i jedan od organizatora projekta „Zajedništvom do tolerancije" kojim je obilježen Svjetski dan Roma. Projekt je ostvaren u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, dislociranim studijem u Slavonskome Brodu, Hrvatskim školskim muzejom iz Zagreba i Udruženjem Roma rumunjskog porijekla „Ludari" iz Slavonskoga Broda. Radionice za djecu gradskih osnovnih škola trajale su tjedan dana, a dječja kreativnost i spremnost na toleranciju prikazana je na svečanom koncertu 9. travnja 2015. gdje se na pozornici okupilo Oko 250 izvođača.
Ove godine je dugogodišnji predani rad voditelja orkestra okrunjen i javnim priznanjima Grada Slavonskoga Broda - Zlatna čaplja posthumno je dodijeljena Beli Pl. Panthyju, a sadašnja voditeljica Sanja Nuhanovié primila je priznanje Grb grada Slavonskoga Broda.

Foto: 035portal, Davor Miković Frka