Brodski SF pisac Ivan Lutz osvojio je ove godine svoj drugi Artefakt i to za priču "...i tada je nastao svijet" koja je objavljena u časopisu UBIQ br.19 te je proglašena je kao najbolja SF novela 2016. godine u Hrvatskoj. Lutz je cijenjeni autor koji je već izdao tri romana, a s kolegom Leonom Magdićem uveo je Hrvatsku u Svjetsku enciklopediju znanstvene fantastike 2015. godine. Jedan je od organizatora međunarodne konvencije Marsonikon koja u naš grad dovodi brojne autore i zaljubljenike u znanstvenu fantastiku te je jedan od osnivača zbirke SF priča Marsonic koji će na zimu doživjeti 12. izdanje. 

Književna nagrada Artefakt dodjeljuje se za najbolja literarna dostignuća u hrvatskoj spekulativnoj fikciji objavljena tijekom prethodne kalendarske godine. Nagradu je pokrenula Udruga 3. zmaj iz Rijeke, a dodjela se prvi put održala 2010. godina u sklopu konvencije fantastike Rikon.
Nagrada Artefakt se dodjeljuje u tri kategorije i to prema dužini djela: kratka kategorija (djela do 10 kartica teksta), srednja kategorija (10-100 kartica) te duga kategorija. 
U konkurenciju za nagradu Artefakt ulaze svi hrvatski autori koji su tijekom prethodne kalendarske godine objavili djelo na hrvatskom jeziku, a koje žanrovski spada u spekulativnu fikciju. O dobitniku odlučuje žiri sastavljen od članova Udruge 3. zmaj i osoba koje se bave hrvatskom žanrovskom književnošću, bilo kao autori, urednici ili kritičari i generalno teorijom književnosti.

Tim povodom razgovarali smo s brodskim književnikom i omiljenim proferorom fizike Ivanom Lutzom:

Koja je radnja nagrađene priče? I gdje ju možemo pročitati?

„... i tada je nestao svijet“ je priča o odnosu oca i kćeri. Zapravo, o mojoj refleksiji o tome što taj odnos znači te kako se unatoč svom trudu kojega dajemo kao roditelji, približi trenutak kada se djeca udaljavaju od nas, kada odrastaju te ono kako vidim da će moja kći osjećati kada ja jednom napustim ovaj svijet. Malo je depresivna priča, kao i sve moje priče :), ali jake emocije su sjetne, moćne i takve su kakve su, nema uljepšavanja.
Priču možete pročitati u UBIQ-u br. 19 ili na mojoj službenoj facebook stranici.

Tko dodjeljuje Artefakt?

Dodjela nagrade dogodila se u Rijeci na konvenciji Rikon. Skupina književnih zaljubljenika skupljena oko nagrade Artefakt jako je susretljiva i vjerujem da će nastaviti raditi svoj posao najbolje što mogu. Što se same konvencije Rikon tiče, ona je potpuno drugačija od Marsonikona koji težište stavlja na izvor SF-a a to su knjige, stripovi i film. Rikon, za razliku od nas, pršti mladima obučenim u svakakve odore iz SF svijeta i pomalo su udaljeni od književnosti; imaju dosta zanimljivih predavanja i dobru organizacijsku podršku. Unatoč tome, Rikon je šaren i pun ljudi koji, očito, vole ovakvu atmosferu i dobro se zabavljaju. To je i najvažnije. Bilo mi je ugodno.

Komu danas pisci pišu svoje priče?

Vrlo malom broju ljudi. Teško je probiti se do mladih jer im stari ne pričaju o knjigama kao nečemu dobrom ili poželjnom. Jako rijetko nađem učenika ili mladu osobu da nešto čita. S druge strane, jako rijetko nađem i odraslu osobu kako nešto čita. Kod nas je kultura, knjige, znanost ili bilo što vezano za tu stranu razvoja društva u takvom krivom kolosijeku da svi kovači svijeta ne mogu dovoljno udarati macolama da isprave taj kolosijek. Nedavno sam sjedio u visokoobrazovanom društvu koje je kritiziralo upravo ovakvo društvo o kojem pričam, svi su govorili kako nitko ne čita kako nitko više ne cijeni dobar umjetnički rad. Nakon nekog vremena shvatio sam da je od njih četrnaest mojih najbližih prijatelja, moje knjige pročitala moja tek žena i Sundać. Što bi rekli Ameri: Rest my case! 

Planovi? Što se radi? Kako ljudi, poglavito u Slavonskom Brodu, reagiraju na knjižavnost?

Prvo je na redu Marsonic 12. Simultano pišem novi roman koji neće biti žanrovski. Kreću pripreme za Marsonikon 2018. I sve još uvijek stignemo odraditi. Jednom ćemo vjerojatno stati i pitati se ima li sve ovo smisla, ali dok imamo imalo snage radimo. Vjerujem da treba biti jak jer nikada ne znaš koga inspiriraš. U budućnosti rodit će se neki novi književnici, stripaši ili filmaši koji će cijeniti temelje koje smo im postavili u Brodu. Do tada, mogu vam obećati samo krv, znoj i suze.