Nakon studija glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, mladi brodski glumci Luka Stilinović i Matej Safundžić odlučili su se za novi poslovni pothvat, piše Večernji list.  Osnovali su Neformalno kazalište "Slavonski Brodvej", prvo privatno profesionalno kazalište u Slavoniji i Baranji. – Kada smo prije četiri godine odlazili na studij glume u Osijek, već smo tada sebi čvrsto obećali da ćemo se po završetku studija i s diplomom glumca vratiti u svoj grad. Željeli smo da Brod na području kulture dobije nešto što nema nijedan grad od Zagreba do Osijeka – kaže Matej Safundžić.

S puno elana, uz pomoć Grada i Županije, dvojica 22-godišnjaka žele mijenjati svijet oko sebe. Već prva suradnja s amaterima iz Satiričkog kazališta mladih pokazala se plodonosnom u premijernoj izvedbi predstave "Draga Jelena Sergejevna". Riječ je o kazališnoj izvedbi teksta Ljudmile Razumovske, koji je početkom devedesetih u Rusiji čak bio i zabranjen. Matej i Luka odigrali su dvije glavne muške uloge. Spremno su se uhvatili u koštac s izazovom te hrabro i korektno iznijeli tešku i turobnu priču odrastanja u društvu poljuljana morala.

– Morate imati ljubavi da biste se bavili glumom, osobito profesionalnom, koja iziskuje mnogo mukotrpnog rada. Međutim, isplati se baviti onim što voliš – kaže Luka Stilinović.

Začetnici novog profesionalnog kazališta vjeruju da će i institucije prepoznati njihov trud, i to ne samo da bi se zabavljali i glumili, nego i da bi upozoravali na društvene anomalije i poučavali generacije koje dolaze. Najavili su kako će, osim predstava, raditi i kulturne projekte koje će kandidirati za europske fondove. – Sve ćemo učiniti da Brod sa svojom osebujnom kazališnom scenom doista postane slavonski Broadway – poručili su.

Izvor: Večernji list.