Gdje su umjetnici na 4. Svjetskim umjetničkim igrama u Slavonskom Brodu, jer gotovo da ih nije ni bilo. Zvuči apsurdno, ali jedno odličnu priču o povezivanju kultura upropastila je katastrofalno loša organizacija. Programi su u zadnji čas mijenjani ili otkazivani pa se Brođani s pravom pitaju, je li se 100.000 kuna proračunskog novca moglo i bolje utrošiti, izvještava HRT.
Brodske galerije i radovi koji su tamo, svjedok su kako su Svjetske umjetničke igre održane, ali slaba je to utjeha domaćinima koji su očekivali mnogo više.

- Katkad nije sve savršeno, ali mislim da smo na dobrom putu i da će ova priča samo rasti., rekla je Malena Pean, umjetnica iz Meksika.

I trebala je rasti, jer su ovo već četvrte umjetničke igre, a slavonskobrodske, sada više nije tajna, doživjele su potpuni fijasko. Mnogi programi, poput onog najatraktivnijeg, nastup nigerijskog sastava, otkazani su, a mnogi drugi mijenjani su u zadnji tren.

- Od ponedjeljka do danas, niti jedan program nije održan kako je najavljeno. Mi do sada nismo imali nijedan ekskluzivni događaj u smislu gostovanja stranih glumaca, glazbenika, svirača ili pjevača. Ono što se događalo zadnjih večeri na platou ispred Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić Mažuranić“ nema veze sa svjetskim, još manje s umjetničkim, a možda su to samo igre. Kako i čije, volio bih da to netko kaže, rekao je Hrvoje Špicer, ravnatelj Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić Mažuranić“.

Razočarana je i publika.

- Nitko ništa ne reagira, nitko ništa ne govori, nema nikakvih obavijesti, ništa se ne događa, a na Facebooku piše kako se sve redovno održava, rekla je jedna razočarana posjetiteljica. 

Grad je kao organizator uložio 100.000 kuna, ali za programske popuste, kažu nisu odgovorni.

- Odgovorni su isključivo ljudi iz WAG-a, jer takav je sporazum potpisan s njima. Mi smo osigurali prostore i sve ono s čim mi kao organizator raspolažemo, dok su oni kao umjetnički organizator bili odgovorni za sve programe i organizaciju programa, rekao je Hrvoje Andrić, dogradonačelnik Slavonskog Broda.

- Mi smo došli tu na gotovo, očekujući da će lokalna zajednica se uključiti u organizaciju i pozvati ljude. Mi ne živimo u Slavonskom Brodu, mi dovodimo umjetnike, rekao je Peter Weisz, član Glavnog odbora Svjetskih umjetničkih igara.

A umjetnici su stizali na kapaljku. Organizacijska zbrka i nedefiniran program, igrama nikako nisu smjeli dati svjetski predznak.

- Dva dana prije samog festivala, ponuđeno nam je da uđemo u program. Tu smo reagirali i rekli da nam je to prekasno, rekla je Darija Vlajnić Rakić, Kazališna družina „Ivana Brlić Mažuranić“

- Svjetske umjetničke igre mislim da zaslužuju malo veću razinu i malo veću kvalitetu, rekla je Sanja Nuhanović, voditeljica Brodskog harmonikaškog orkestra.

U Gradu obećavaju da će nakon svega napraviti temeljnu analizu i ako se to učini potrebnim, nositeljima igara uskratiti dio odobrenih sredstava. Za publiku je od igara očekivala puno više, slaba je to utjeha.  

Autori video prilogag na HRT-u. Davor Kustor i Višnja Ružojčić