Brodski harmonikaški orkestar “Bela pl. Panthy” sinoć je obilježio zlatni jubilej - 50 godina postojanja. Kroz tih pedeset godina, razazili su nas i navikli na brojne uspjehe koje su nizali od nacionalnih do svjetskih smotri. Svoju obljetnicu proslavili su ssinoć na posebno svečan način: predstavljanjem dokumentarnog filma o Brodskom harmonikaškom orkestru i njegovu osnivaču Beli pl. Panthyu.

Autorica filma je Sandra Buljan, velika prijateljica i stalna suradnica Brodskog harmonikaškog orkestra, tehnički dio je odradio Berislav Petrović, a tijekom snimanja, veliki obol je dala i Sanja Nuhanović, umjetnička voditeljica Brodskog harmonikaškog orkestra Bela pl. Panthy.  Film je snimljen kroz četiri mjeseca, a dugotrajan pljesak, brojne suze i erupcija emocija sugeriraju kako su autori napravili sjajan dokumentarac koji ćemo ostaviti u naslijeđe budućim generacijama. 

 - I nakon što sam nekih 7-8 godina bila bliska s orkestrom, nisam do kraja spoznala što je orkestar i tko je bio Bela pl. Panthy, kao i tko su svi ti ljudi koji su kroz ovih 50 godina prošli kroz orkestar. Velik je izazov bio prenijeti tu emociju i kako upoznati Brođane da to nije samo orkestar. Brodski harmonikaški orkestar je obitelj, a i sam Bela je znao govoriti prije probe kako ide svojoj djeci. Film smo od ideje do prikazivanja snimili u četiri mjeseca, jer svi su se vrlo rado odazvali pozivu na snimanje. Izazov je bio i montiranje filma, jer toliko je tu bilo anegdota i priča, brdo materijala. Podatak da je orkestar nastao u vrijeme dok je harmonika smatrana „tuđim“ instrumentom i da je jedan čovjek, doslovno preko noći počeo dovoditi ljude i djecu i učiti ih svirati harmoniku. Te probe su se odvijale nedjeljom i ta priča je bila predodređena na uspjeh koji je rezultirala s ovih 50 godina, rekla je Sandra Buljan, autorica "Harmonikaške rapsodije".

- Slavimo pedesetu obljetnicu i možda do današnjeg dana nismo znali koliko je to važno za sve nas pa i za naš grad kao i za mnogobrojne članove koji su prošli kroz naš orkestar. Malo smo se i podružili, napravili zajedničke fotografije i uživali u zajednički provedenom vremenu prije premijere. Nadam se kako će premijera na gledatelje ostaviti isti dojam kao i na nas koji smo sudjelovali u snimanju. U samom startu snimanja nismo znali što nas očekuje, ali entuzijazam koji nas tjera cijelo vrijeme nije nam dao da razmišljamo kako bi nešto moglo krenuti krivo. Večeras se nadam kako će biti posebno, jer danas je za nas poseban dan, rekla je Sanja Nuhanović, umjetnička voditeljica Brodskog harmonikaškog orkestra Bela pl. Panthy.