Tri dana snimat će se scene filma o Anti Gotovi u ovom dijelu Brodsko – posavske županije. Upravo danas u mjestu Gređani, općina Stara Gradiška, na filmskom setu bilo je vrlo živo. Pod redateljskom palicom Antuna Vrdoljaka snimani su akcijski dijelovi filma, preleti helikoptera, napadne i obrambene akcije. Preko 80 glumaca, statista i djelatnika filmske industrije pobrinulo se za vjeran prikaz Domovinskog rata na našem području, na autentičnoj lokaciji, piše Radio Nova Gradiška.

Redatelj Vrdoljak kaže kako ga za Slavoniju vežu lijepe uspomene, dio školovanja proveo je ovdje, a za pripreme za film kaže kako je razgovarao s generalom Gotovinom. Savjet nije tražio, a kad je generalu ponudio da pročita scenarij, general mu je odgovorio protupitanjem “Što ja o tome znam? Zovi me na premijeru ako bude dobro.”. Vrdoljak ističe kako je dugo radio na scenariju i kako generala Gotovinu danas svi slave, a bilo je dana kad je bilo nezgodno spominjati Gotovinino ime. Dodaje kako je riječ o biografiji koja je samo hrvatska, jer nigdje u svijetu pobjednike ne ponižavaju kao što se to radi u Republici Hrvatskoj. Vrdoljak sjetno kaže kako samo narodi koji su puno propatili imaju veliku povijesti, a takvi smo i mi Hrvati. Izgubio je brata pukovnika u Domovinskom ratu, tri sina su mu bili sudionici Domovinskog rata, sam ima čin brigadira.

Film će biti sniman na nekoliko lokacija. Do sad se set selio u Gospić, Knin, Dinaru, a nakon Gređana idu u Zadar. Dijelovi filma bit će snimani i u inozemstvu. Prvi je ovo film hrvatske produkcije o Domovinskom ratu u kojem je redatelj odlučio jasno imenovati neprijatelja. Neprijateljska vojska konačno je dobila oznake; pripadnici tadašnje JNA crvenu petokraku, Četnici šajkače. O toj temi Vrdoljak kaže kako se to radi svagdje u svijetu. Za primjer navodi današnje prijateljstvo SAD-a i Njemačke, ali i filmsku produkciju u kojoj je jasno tko su pobjednicia tko je bio neprijatelj. Redatelju je ovo posljedni projekt, pa se odvažio napraviti velik iskorak u stvaranju povijesti hrvatskog filma o Domovinskom ratu. Iako je preuranjeno govoriti o dobrim kritikama filma, svakako je za očekivati pozitivnu reakciju hrvatskih branitelja.

Glavni lik tumači Goran Višnjić kojem je velika čast glumiti hrvatskog generala Gotovinu, a nada se kako će napraviti najbolji mogući film. Odgovornost je tim veća što glumi živućeg generala. “Ovdje se ne radio o dokumentarnom filmu, ali su dijelovi bazirani na biografiji generala”, zaključuje Višnjić. Volio bi da na kraju General ipak pohvali film.

Redatelj predviđa kraj snimanja filma tijekom mjeseca lipnja, nakon čega slijedi oko osam mjeseci montaže i željno očekivana premijera “Generala”.